+

AG-114 Záměna vodičů PEN v elektroměrových rozváděčích (nový příspěvek 7. 11. 2005)

OTÁZKA:
Záměna vodičů PEN v elektroměrových rozváděčích

Co se stane, když v elektroměrovém rozvaděči v paneláku se mezi dvěma byty na svorkovnici za elektroměrem prohodí ochranné vodiče. Tj., že jedna nula z prvního bytu se prohodí za nulu druhého bytu na svorkovnici.
Řekl jsem mu, že při sundávání elektroměru (odpojování) se může stát, že na prohozené nule, která byla zapojena na odpojovaném elektroměru, se může objevit napětí, které se vrací přes spotřebiče v bytě, ze kterého je odpojovaná nula natažena.
Myslím si však, že když jde napětí přes spotřebiče, tak je málo pravděpodobné, že by tam bylo plné napětí, tj. 230 V.
Myslím si také, když někdo nuly prohodí, tak při revizi by se to zjistilo jen v tom případě, kdyby revizní technik měřil v bytě na přívodu v bytovém rozváděči a ne na svorkách v elektroměrovém rozváděči. K tomu ještě by musel přívody do jednotlivých bytů odpojit jak na svorkách v elektroměrovém rozváděči a taky na svorkách v bytovém rozváděči a musel by měřit jednotlivé okruhy přívodů. Tak pak by mohl přijít na to, že nuly jsou mezi sebou prohozené.
A když se zmiňuji o revizi, tak tím myslím revizi rozváděčů na chodbách obytných domů, a to elektroměrových rozváděčů.
Mohli byste mi říci svůj názor na tento problém, který jsem uvedl výše.
Také by mě zajímalo, jak by se při prohození uvedené nuly točily elektroměry. Jestli by nedošlo ke zpomalení elektroměru?

Otázku podává: Krasl
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 10. 2005
 
 
Facebook Obchod IN-EL