+

AG-128 Instalování čínského hydromasážního sprchového koutu

OTÁZKA:
Instalování čínského hydromasážního sprchového koutu

Vážení elektrotechnici, v oboru pracuji již 30 let, ale jak je zřejmé, je stále co se učit či konzultovat s přáteli, kteří pracují v oboru. Při jedné ze zakázek jsem byl postaven před nainstalováním elektrického zařízení pro hydromasážní sprchový kout. Celá záležitost spočívá v tom, že zařízení bylo koupeno investorem v obchodním řetězci Globus, který dodal výše zmíněný box pouze s návodem v anglickém jazyce. Box je výrobkem Číny a dodavatelem je firma Artecc. Zpočátku mě udivilo, že to nemá český manuál na montáž, po jednání s obchodem byl dodán. Co mě dále zarazilo, že toto zařízení nemá v dodávce prohlášení o schodě a certifikáty, jež zajišťují bezpečné užívání v České republice. (V současné době je dodávka výše zmíněných dokladů v jednání.)
V návodu pro montáž je poměrně jednoduše řešena instalace elektro.
Celý box řeším tím způsobem, že je nainstalován proudový chránič s vypnutím do 30 mA, odjištěno 1f, 6 A/B. Dále v dodávce boxu je bezpečnostní transformátor (SELV), který přes dotykové senzory v kabině ovládá osvětlení kabiny a ventilátoru na výdechu z prostoru boxu. Rozvody vody jsou v plastovém provedení, tudíž jsem nepovažoval za nutné provést místní pospojení.
Zařízení jsem neuvedl do provozu, pokud nebudou doloženy podklady potřebné k nahlédnutí.
Tímto bych Vás chtěl požádat o Váš názor, zdali z mé strany, jakožto elektroinstalační firmy bylo učiněno maximum pro bezpečnost osob používající tento box.
Je bohužel smutné, že lidé stále v dnešní době koukají na finanční záležitost výrobku a ne na bezpečnost, byť by byla za vyšší částku. Jako příklad uvedu: při rekonstrukcích bytových jednotek instalujeme pro vývod automatických praček, jak předepisují známé normy, proudové chrániče v určité finanční výši, což je moment, kdy lidé nesouhlasí s částkou tohoto zařízení a argumentují s tím, že zařízení dříve a doposud pracovalo bez problému. Ve většině případů takovému zákazníkovi se snažím věc vysvětlit a pochopí záležitost a v ostatních případech zakázku nerealizuji.
To je jen tak na dokreslení situace v dnešní době.

Otázku podává: Pavel Dosoudil
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 23. 2. 2006
 
 
Facebook Obchod IN-EL