+

AE-112 K požadavkům na nouzové osvětlení v multifunkčních zařízeních

OTÁZKA:
K požadavkům na nouzové osvětlení v multifunkčních zařízeních

Mám dotaz k termínům v normě ČSN 33 2420:
1. 2.2.7 - nouzové osvětlení v objektech kategorie K1a K2 musí být napájeno ze dvou nezávislých nouzových zdrojů,
2. 2.2.7.4 - na jeden obvod se smí připojit nejvýše 10 žárovek nouzové osvětlení,
3. 2.2.7.6 - v objektech kategorie K1 a K2 musí mít svítidlo nouzového osvětlení dvě žárovky zapojené do dvou různých obvodů napájených ze dvou různých zdrojů,
4. 3.6 - zásuvky v šatnách účinkujících se vypínají vypínačem, umístěným vně šaten u dveří a zapnutí musí být signalizováno na chodbě.

Konkrétní případ, ke kterému se můj dotaz vztahuje:
Multifunkční zařízení, obsahující sál pro cca 300 lidí. V objektu jsou další prostory - celkem 4, které mohou být použity jako konferenční nebo jako učebny nebo výstavní prostory (každý prostor cca 200 lidí). Na volné ploše je možné pořádání volných akcí (asi nejhorší případ, protože je možné uvažovat s cca 700 lidmi). Z objektu vede několik únikových cest. Dotaz: Pokud je sál navržen pro 300 lidí, měl by spadat do kategorie K3. Vlastní prostor sálu by tedy nevyžadoval případné napájení ze dvou nouzových zdrojů. Termín ze dvou nouzových zdrojů se vysvětluje tak, že mám dvě baterie nouzové napájení a rozvody u sousedních svítidel nouzového osvětlení jsou vždy každý na jednu z baterií?
Ostatní prostory, pokud budou mít dosažitelné vlastní nouzové východy (vše je situováno do dvou pater - přízemí a 1. patro), by bylo možné uvažovat každý zvlášť z hlediska nouzového osvětlení? Jak je to s počtem žárovek na jednom okruhu nouzového osvětlení? Používám ústřednu, která adresuje 12 svítidel nouzového osvětlení. Je možné použít všech adres? Pokud bude nutné zařadit objekt do kategorie K1 nebo K2, bude nutno osadit nouzová svítidla se dvěma světelnými zdroji napájenými ze dvou nezávislých zdrojů?
Mohu rozdělit prostor na části, ve kterých se bude vyskytovat jen určitý počet lidí a tudíž by část prostoru spadala do nižší kategorie?
Ještě bych se chtěl zeptat, jaké jsou požadavky na kabelové rozvody pro tyto prostory (použité typy kabelů). V které normě bych toto mohl najít?

Otázku podává: Tomáš Netrval
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 10. 3. 2006
 
 
Facebook Obchod IN-EL