+

DB-095 K používání poznámek pod čarou v ČSN

OTÁZKA:
K používání poznámek pod čarou v ČSN

V níže uvedeném textu je uvedeno, že poznámka pod čarou nemá charakter zákona tedy není normativní.
Dotaz: Je v normě poznámka normativní nebo má stejný charakter jako v zákoně, tzn. není normativní a není třeba jí dodržet ani se jí není možno dovolávat jako normativního plnění?
Na vysvětlenou:
Poznámka pod čarou není součástí našeho právního řádu:
I když se zdá nesmyslné tvrzení nadpisu tohoto odstavce, je tomu skutečně tak. Poznámku pod čarou, která odkazuje jen na některá ustanovení, nelze považovat za pravidlo s normativním odkazem. Poznámky nikdy neobsahují novou úpravu, nýbrž odkazují aplikující subjekt na již existující právní předpis, který související nebo navazující pravidla chování upravil.
Ústavní soud se v ustálené judikatuře řídí pravidlem chování subjektů uvedených "nahoře nad čarou" ve vlastním textu právního předpisu. Pokud by v tomto textu bylo výslovně stanoveno, že uvedená poznámka je součástí právního předpisu, pak je závazná jako samo paragrafované ustanovení. Jako příklad lze použít přílohu právního předpisu, na kterou se právní předpis odvolává.
Poznámky pod čarou či vysvětlivky nejsou normativní, přesněji nejsou závaznou součástí pravidla chování. K poznámce přihlédneme jen jako k možnému interpretačnímu záměru, kterým zákonodárce v duchu daného právního předpisu (e ratione legis) poukazuje na souvislost s dalším předpisem.
V praxi to znamená, že na jedné straně se nebudeme držet jednoho právního předpisu uvedeného v poznámce pod čarou (např. uvedeného v pozn. č. 24a, 24b zákoníku práce), který je uveden jako příklad, ale celé další řady právních předpisů, pokud danou problematiku řeší. Třeba vyhl. č. 91/1993 Sb. nebo vyhl. č. 213/1991 Sb. Naopak poznámku pod čarou č. 5 uvedenou ve vyhl. č. 89/2001 Sb. budeme muset ignorovat a použijeme správně zák. č. 157/1998 Sb. a příslušné prováděcí nařízení vlády.
Uvedený výklad vychází z judikátů nálezů Ústavního soudu ČR:
- Sbírka nálezů a usnesení Ústavního soudu sv. 9, č. 115,
- Sbírka nálezů a usnesení Ústavního soudu sv. 1, č. 25,
- Sbírka nálezů a usnesení Ústavního soudu sv. 4, č. 83,
- Nález Ústavního soudu (I. senát) ze dne 13. října 1999 sp. zn. I. ÚS 119/98,
- Nález Ústavního soudu (II. senát) ze dne 30. listopadu 1999 sp. zn. II. ÚS 485/98,
- Nález Ústavního soudu (III. senát) ze dne 22. října 1996 sp. zn. III. ÚS 277/96.

Otázku podává:Jan Vyčítal
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 2. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL