+

AJ-157 Strojní zařízení a řídicí obvody nesplňující požadavky EN 60204-1

OTÁZKA:
Strojní zařízení a řídicí obvody nesplňující požadavky EN 60204-1

1. Strojní zařízení sloužící k sušení dřeva bylo uvedeno na trh v souladu s platnými zákony, tudíž má typovou zkoušku jak jako strojní celek, tak i na elektrický rozváděč a bylo dodáno i s příslušnou dokumentací, včetně prohlášení o shodě na celý stroj i rozváděč. Silové obvody jsou ovládány stykači a ty jsou ovládány pomocí řídicího počítače komunikujícího s PC. Servopohony a další akční členy automatizace jsou ovládány přímo řídicím počítačem. Tyto řídicí a pomocné obvody by v tak rozsáhlé technologii měly být napájeny přes transformátor, jehož výstupní napětí by mělo být maximálně 277 V. Ale v tomto případě, jsou řídicí a pomocné obvody napájeny přímo ze sítě, což je v rozporu s článkem 9.1.1 ČSN EN 60204-1. Jak je tedy možné, že takový stroj prošel typovými zkouškami a bylo na něj vydáno prohlášení o shodě a provedena výchozí revize bez závad?
Podotýkám, že na daném strojním zařízení je jsou ještě další 4 závady, včetně nepřístupnosti některých elektrických spotřebičů pro potřeby údržby, kontrol, oprav a revizí.

2. Stroj na zpracování dřeva má napájeny řídicí a pomocné obvody z transformátoru, jehož výstupní napětí je 230 V, ale ovládací obvod je provozován bez spojení jednoho vodiče s ochranou svorkou stroje, takže v případě poruchy izolace na dvou místech může dojít k přemostění ovládacích prvků a k samovolnému spuštění. Toto je dle mého názoru nepřijatelné a jeden konec transformátoru by měl být uzemněn. Jak je možné, že toto nebylo důvodem k negativnímu výsledku výchozí revize? Podotýkám, že jde o stroj vyrobený v roce 2004 a opět má všechny náležitosti, aby mohl být uveden na trh (do provozu).

Otázku podává: Jiří Buben
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 14. 12. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL