+

AJ-168 Nouzové zastavení u výrobních zařízení s kontinuálním procesem

OTÁZKA:
Nouzové zastavení u výrobních zařízení s kontinuálním procesem

Řešíme problematiku využití obvodu nouzového zastavení - kategorie 1.  
Při úvaze vycházíme z normy ČSN EN ISO 13850 - Bezpečnost strojních zařízení - Nouzové zastavení, kde je uvedeno:
"Funkce nouzového zastavení je určena k odvrácení vzniku nebezpečí nebo snížení existujících nebezpečí, které ohrožují osoby, poškozují strojní zařízení nebo probíhající pracovní proces".

Popis:
Vodní hospodářství (VH) zajišťuje chlazení krokové pece pro technologický ohřev bloků před válcováním. VH je zálohováno samotížným havarijním chlazením pro případ selhání provozního chlazení.
V chladicím okruhu jsou mimo jiné i havarijní hlídače teploty, průtoku, tlaku chladicí vody s kontaktním výstupem. Při dosažení havarijní hodnoty je nutno zajistit havarijní chlazení.
Havarijní chlazení je spouštěno také jako nepřímo vyvolaný jev při aktivaci tlačítka nouzového zastavení v čerpadlovně, kdy dojde k zapůsobení na podpěťovou cívku hlavního jističe, zastavení i oběhových čerpadel a samočinnému otevření havarijních klapek havarijní vody. 

Dotaz:
Je možno do obvodu nouzového zastavení zařadit kontakty havarijních hlídacích čidel jako prostředků pro zabránění poškození strojního zařízení (porucha na okruhu chlazení pece má za následek velké materiálové škody), nikoliv jako prostředku snížení nebezpečí, které ohrožuje osoby?

Otázku podává: Ing. Jindřich Bielesz
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 30. 9. 2010
 
 
Facebook Obchod IN-EL