+

AE-265 Otázky požární bezpečnosti instalací (nový příspěvek 21. 3. 2012)

OTÁZKA:
Otázky požární bezpečnosti instalací

1. V normě ČSN 73 0848 v čl. 4.5.1 a čl. 4.5.2 je uvedeno, že musí být umožněno centrální vypnutí těch el. zařízení v objektu nebo v jeho části, jejichž funkčnost není nutná při požáru – CENTRAL STOP,..... a tlačítko TOTAL STOP pro vypnutí všech zařízení včetně funkčních při požáru. Není jednoznačně řečeno, že to musí být tlačítka, avšak je to napsáno tak, že z toho vyvozuji, že to musí být např. tlačítka, jističe, vypínače. Pokud TOTAL STOPem a CETNRAL STOPem je myšleno tlačítko, vypínač nebo popř. i jistič, jakým způsobem to řešit např. v bytovém domě.
Umístit např. do prvního elektroměrového rozváděče v 1. NP bytového domu vypínač s podpěťovou spouští a odtud kabelem funkčním při požáru (uloženým tak, aby byla zachována funkční integrita) k tlačítku (kryté např. sklem) umístěného u vchodových dveří. Toto řešení by asi splnilo požadavek ČSN 73 0848, ale přesto část v prvním elektroměrovém rozváděči zůstane stále pod napětím. Je tedy nutné stejně provést odpojení v přípojkové skříni. Nebo si vykládám odstavce 4.5 až 4.5.4 špatně a vztahuje se to stejně jako požadavek ve vyhl. č. 137/1998 Sb. § 45 odst. 6 k odpojení v přípojkové skříni? Lze považovat tedy za CENTRAL STOP A TOTAL STOP pojistky v pojistkové skříni umístěné např. na fasádě objektu?

2. V tabulce č. 1 v ČSN 73 0848 jsou uvedeny tři sloupce I, II, II, nenašel jsem v normě žádnou zmínku o tom, který sloupec si mám vybrat pro konkrétní body (uvedené v tabulce č. 1). Pro příklad budeme mít větrání únikových cest podle bodu e) v tabulce č. 1, poté si mohu vybrat ze dvou sloupců tedy II a III. Na stránkách nktcables jsem našel stejnou tabulku doplněnou již o kabely, které je možné použít, ale nevztahuje se to ke každému sloupci zvlášť, Je pouze uveden vždy jeden kabel pro body např. a) až i). Jak tedy postupovat - mám se řídit i sloupci uvedenými v tabulce č. 1?
Také mě zaráží např. bod b) a c). Co když budou nouzová svítidla vybavená vlastní baterií - i tak bude nutné svítidla propojit od rozváděče kabelem např. (dle NKT cables) 1-CXKH-V? Poté mně přijde logické již z přípojkové skříně pro celou budovu táhnout „V“ kabel.

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 6. 10. 2010
 
 
Facebook Obchod IN-EL