+

AE-285 Rozvod pro kamerové zdroje

OTÁZKA:
Rozvod pro kamerové zdroje

Rád bych se Vás touto cestou zeptal na následující dotazy:

Kabelem CYKY 3 × 1,5 o délce 350 m je vybudován silový rozvod pro napájení napájecích zdrojů pro kamery. Jistič 10 B s odpovídající zkratovou odolností je osazen spolu s jističi pro EPS a evakuační rozhlas před hlavním jističem objektu. Zdroje pro kamery jsou v provedení dvojité izolace s dvoužilovým kabelem a jsou napojeny na silový rozvod v rozvodných krabicích. Vstupní napětí zdrojů je 100 až 240 V.

A teď k jednotlivým dotazům:
Otázka č. 1: Musí mnou popsaný napájecí obvod, na kterém je připojeno pouze zařízení II. třídy obsahovat ochranný vodič? Předpokládám že v kontextu s ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 čl. 411.3.1.1 a 412.2.3.2 ano a z toho pramení další dotazy.

Otázka č. 2: Musí být tento vodič připojen k ochranné soustavě? Jestli ano tak:

Otázka č. 3: Musí impedance smyčky Zs splňovat podmínky ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 čl. 411.4.4, když zž vodič vlastně není použit a měl se tím vůbec revizní technik ve výchozí revizi nějak zabývat? Vzhledem k délce kabelu se rýsuje jistý problém.

Otázka č. 4: Má cenu se v obecné rovině zabývat úbytkem napětí na konci obvodu u zařízení, které na základě informace výrobce pracuje v rozmezí od 100 do 240 V?

Otázka č. 5: Může být vůbec jistič pro kamerový systém osazen před hlavním jističem objektu? Provozovatel argumentuje potřebou kontrolovat prostor obchodního centra (hlavně jeho vstupů) ostrahou na velíně při vyhlášení požárního poplachu, při kterém se dveře automaticky otevřou. A jestli ano tak:

Otázka č. 6: Může být přívod pro napájení tohoto kamerového systému proveden kabelem a trasou nesplňující podmínky pro napájení zařízení pro případ nouze? Podmínky požární odolnosti samozřejmě nesplňují ani kamery.

Otázka č. 7: Podle norem na revize se nemusí měřit impedance smyčky fázový - nulový vodič, což je revizními techniky hojně využíváno. Ani Vy to ve Vašich radách nijak neřešíte. Vždy se popisují jenom řešení v případě nevyhovující Zs. Opravdu nemůže nastat situace, kdy u dlouhých vedení zkrat na nulový vodič může způsobit třeba požár?

Já sám jsem zažil situaci, kdy mi u odložené vrtačky zapojené na dlouhý prodlužovák chytla zřejmě vnitřně poškozená šňůra viditelným plamenem, aniž by vybavil jistič.

Otázku podává: Jiří Hamáček
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 18. 3. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL