+

AE-287 Rozváděče podle požadavků ČSN 73 0810

OTÁZKA:
Rozváděče podle požadavků ČSN 73 0810

Má otázka se ve fóru řešila už několikrát, přesto se pokusím položit otázku a snad bude někdo erudovaný schopen odpovědět.

Řeším rozvody bytového domu s chráněnými únikovými cestami, takže nám známý požadavek je (v níže uvedené podobě je v dříve platné ČSN 73 0810:2005):
„6.1.7 Rozváděče elektrické energie umístěné v instalačních šachtách či v lokálních skříňových prostorách apod. se posuzují jako samostatné požární úseky.
a) Jsou-li rozváděče sestaveny z výrobků třídy reakce na oheň A1, A2 či B a kabely či vodice mají sníženou hořlavost (např. podle 12.9.2 b) ČSN 73 0802:2000) zařazuje se tento požární úsek do I. stupně požární bezpečnosti s požadovanou požární odolnosti požárně dělicích konstrukcí E 15 DP1; požární uzávěry mohou být E 15 DP1, i když se nacházejí v chráněných únikových cestách.
b) Rozváděče sestavené z jiných výrobků třídy reakce na oheň a z jiných kabelu a vodičů než podle bodu a) nebo ze shodných výrobků, kabelů a vodičů podle bodu a) avšak v těchto požárních úsecích se vyskytují i jiné výrobky a zařízení třídy reakce na oheň C až F, se požární úseky zařazují do II. stupně požární bezpečnosti s požadovanou požární odolností požárně dělicích konstrukcí EI 30 DP1 a s požárními uzávěry EI 15 DP1. Pokud se u těchto uzávěrů prokáže vyhovující řešení podle 5.3.5, mohou být užity uzávěry EW 30 DP1 i v chráněných únikových cestách kromě případu, že těchto cest je užito k úniku osob podle ČSN 73 0831 či ČSN 73 0835.".

Tak a teď uvedu rozbor řešeného problému.
Elektroměrový rozváděč se 6 elektroměry a běžnou výbavou uvedeného rozváděče, tj. jističe, svorkovnice apod.:
Veškerá kabeláž je vodiči CYKY uloženými pod omítkou a ukončeny v uvedeném rozváděči na svorkách. Jelikož jsou použity kabely CYKY, tak nesplním požadavek článku 6.1.7 bod a) pokud mají kabely CYKY stupeň reakce na oheň C. Z toho plyne, že je požadováno dodrženi odstavce b) článku 6.1.7, tedy požární odolnost EI30 DP1.
Dále jak je to s přístroji a zařízením rozváděče, tj. i s elektroměry rozvodné společnosti? Existuje dnes požadavek, že přístroje v rozváděči musí vždy splňovat třídu reakce A1, A2 a B?

A druhá otázka se týká použití uvedeného rozváděče s požární odolností EW 30 DP1 v chráněné únikové cestě, kde se uvažuje že celková radiace nepřesáhne 10 kW/m2. Je to na výrobci uvedeného elektroměrového rozváděče s plnou výbavou přístrojů, že splní požadovaných 10 kW/m2 na povrch rozváděče, na základě posouzení požární odolností ve zkušebním ústavu?
Jak to řešit z pozice projektu? Alibisticky uvést požární odolnost EI 30 DP1, nebo vše přenést na výrobce rozváděče a uvést uvedené požadavky požární normy ČSN 73 0810 článku 5.3.5. pro odolnost EW 30 DP1, a to i přesto, že každý rozváděč může být různě velký a osazen různými přístroji?
Pak pochybuji, že se vždy bude dělat zkouška požární odolnosti.
Děkuji za odpověď, která bude užitečná i mnoha dalším lidem v oboru.

Otázku podává: Ing. Jiří Horák
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 27. 3. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL