+

AG-278 Rozšíření instalace o zásuvku

OTÁZKA:
Rozšíření instalace o zásuvku

Vždy se snažím, aby bylo provedeno vše podle norem, bohužel někdy narazím na „problémy“ na první pohled naprosto triviální a dokážu si živě představit, jak by to řešili jiní „elektrikáři“. Ve většině případů je dost problematické a náročné zákazníkovi vysvětlit, že např. i přidání jedné zásuvky zasluhuje pozornost a opatrnost.

Prosím tedy o odpověď na následující otázku:
Ve staré instalaci (panelový byt) chce zákazník přidat jednu zásuvku (na chodbu). Stávající zásuvky poblíž jsou provedeny jako průběžné, takže není možné provést napojení na stávající (není v zásuvce volná svorka). Nabízí se možnost provést napojení přímo ze stávajícího rozváděče, ale ani toto není dle mého názoru ideální řešení, neboť zde by se muselo provést napojení na stávající jistič, kde jsou připojeny již Al vodiče. Nebo přidat jistič do tzv. Retrofitu?
Jakým způsobem řešit rozšíření tedy o jednu zásuvku ve stávající instalaci?
1. Ke stávajícímu Al vodiči v rozváděči (pod svorku v jističi) přidat vodič Cu? Dle mého názoru to možné není. Ale co na to normy?
2. Instalovat nový jistič pomocí tzv. Retrofitu, kde bude horní část (kde se nachází propojení stávajících jističů) doplněna o propojení pomocí vodiče Al (na nový jistič) a na spodní část se provede připojení nového vodiče (kabelu pro zásuvku)? Nebylo by v tomto případě nutné provést nové atesty, prohlášení o shodě atp. a stát se tedy výrobcem rozváděčů?
3. Instalovat proudový chránič na zásuvku? Je to nutné v případě rozšíření o jednu zásuvku (zásuvka bude primárně určena pro zařízení sloužící výpočetní technice, ale samozřejmě nelze vyloučit připojení i jiného spotřebiče).
A je v každém případě nutná revize elektro v případě rozšíření o jednu zásuvku, ať už dle bodu 1 nebo 2?
Domnívám se, že v některých případech, kdy se jedná o rozšíření (např. zásuvek) revizi nahrazuje odborná zkouška.

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 30. 5. 2011
 
 
Facebook Obchod IN-EL