+

DA-441 Ještě k otázce rozváděčů montovaných elektrikáři

OTÁZKA:
Ještě k otázce rozváděčů montovaných elektrikáři

Stále více se objevují v odborných článcích různých elektrotechnických časopisů STRAŠÁKY s 50milionovou pokutou na elektromontéry a dokonce už i přirovnání rozvodnice k autu.
Podle mě se jedná o vyhrožování a neoprávněnou lobby některých výrobních firem (právnických osob), kteří v hodně případech nejsou ani elektrikáři. Elektromontér, který dle technické dokumentace - elektroprojektu rozvodnice a v souladu s požadavkem zákazníka sestaví domovní či bytovou rozvodnici, doplní ji příslušnými přístroji pro spínání, chránění a jištění, tak tím prý udělá pirátský výrobek.
Pokud vím, tak všichni elektrikáři bez rozdílu chodí pravidelně na školení a zkoušky z nadčasové a stále velmi dobré Vyhlášky č. 50/78 Sb. v tříletém intervalu, tudíž jsou to vzdělaní odborníci a ne žádní piráti.
V tom tedy problém nemůže být. A to prosím není v žádném jiném technickém oboru.
Když pro zakázku použiji v souladu s technickou dokumentací – elektroprojektem rozvodnici s komponenty např. od výrobce OEZ – rozvodnice, přepěťovky, jističe, chrániče, svorky, propojovací sběrny a ostatními spínací prvky, relé nebo stykače, všechny mají značku CE, nainstaluji je na DIN lištu se značkou CE a propojím je propojovacími lištami (třífázový hřeben), který má rovněž značku CE, jak může někdo toto nazvat pirátským výrobkem? Jak by to poskládali jiní, zřejmě stejně, ne-li hůř.
Osobně si neumím, ani nedovedu dobře představit značkové výrobce plastových rozvodnic, např. OEZ, Hager, Schrack, SEZ, EATON Moeller, Schneider aj., že odzkoušejí prázdnou rozvodnici, napíšou odstín barvy, typnou si výsledek požadovaných elektrotechnických hodnot a označí značkou CE, včetně s dalšími požadavky dle ČSN EN 60439-1 ed. 2 a ČSN EN 60439-3, prostě je otisknou na danou rozvodnici, v lepším případě do průvodní technické dokumentace a pošlou ji do prodeje.
Nevěřím tomu, že by si neověřili, zda jejich rozvodnice – výrobek může být zatížen určitým proudem, který je uveden v průvodní technické dokumentaci, zda výrobek v sestavení může bezpečně fungovat, zda snese napětí, pro které je vyroben či jiné požadavky.

Můj názor je takový, že výrobce danou rozvodnici vybaví dle modulů, přepěťovkami, jističi, chrániči a ostatními spínacími prvky, relé, stykači, např. 4 řady po 12 modulech, a pak ji teprve může zkoušet, a jak správně předpokládám, teprve může skutečně při požadovaných zkouškách něco naměřit – OVĚŘIT.
Neexistují dva stejní zákazníci se stejnými požadavky na vybavení domovní či bytové rozvodnice, a proto ani nelze vyrábět stejnou typizovanou rozvodnici pro zákazníky, kteří mají různé požadavky a nároky na elektroinstalaci, která jim má sloužit co nejdéle a nejlépe.
Pokud rozvodnice sestavuji pro pár možných potenciálních zákazníků v okolí mého bydliště zde v ČR, cca v množství tak snad do 10 až 15 ks rozvodnic za kalendářní rok a to není vždycky tak dobré.

1. Otázka zní:
Jaký je rozdíl v odbornosti a schopnosti mezi elektrikářem, který rozvodnici na dílně, výrobně rozváděčů poskládá a nebo mezi elektrikářem, který jí stejným způsobem poskládá ve své dílně a nainstaluje ji u zákazníka?

2. Otázka zní :
Nevyrábím ani neprodávám rozváděče a rozvodnice do prodeje v EU ani do prodeje v obchodní sítí ČR, ale jen pro potřebu pokrytí na vlastní zakázky elektroinstalací a tak chci vědět:
a) zda musím používat značku CE a jak jí mohu získat a co k tomu ještě musí být a jak jí sehnat,
b) zda musím jako výrobce rozvodnice vydat ES prohlášení o shodě, a v tom případě jaké mám pravomoci a povinnosti,
c) zda mi stačí provést Kusovou zkoušku rozváděče, rozvodnice, popřípadě funkční zkoušku a zkoušku izolace, když se jedná o drobnou kusovou výrobu?

3. Otázka zní:
Kromě požadavku živnostenského zákona na Živnosti montáže přístrojů a rozváděčů, montáže elektrických zařízení, jak lze bez strachu normálně pracovat na elektromontážích?
Vždyť i při revizích se setkávám s touto problematikou od jiných kolegů elektrotechniků a co jím mám říct? My si musíme shánět práci, zakázky, zajišťovat materiál od rána do večera v jednom kole a nechceme parazitovat na státních příspěvcích a různých sociálních dávkách. V oboru elektro pracuji od svého vyučení stavebním elektromontérem v roce 1969, od zkoušek z částečné, dílčí či ucelené Vyhlášky 95 až v současné době z Vyhlášky 50/78 Sb. s § 6 až 10 včetně § 9 se pořád vzdělávám a stále více zjišťuji, že tato vládní garnitura a mocipáni nás elektrotechniky některými právními předpisy zavádí do slepých uliček, drobným a poctivým živnostníkům podráží nohy snad skoro ve všem co nařizují, přitom stále jen vykládají jak nám chtějí pomoci a ulehčit naše už dost tak těžké živobytí.

Záměrně nevypisuji články norem ČSN EN 60439-1 ed. 2 a ČSN EN 60439-3, které jsou všem známy, ale chtěl bych dostat od Vás odbornou odpověď, byť třeba mezi řádky, ale v souladu s právním řádem.
Snad ještě pošlu podobné téma na výše uvedené výrobce, zda chtějí prodávat takto, jak je to nyní, anebo zda chtějí mít jen pár firem, které jim budou skládat typizované rozvodnice.

Otázku podává: Jaroslav Malyšek
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 2. 2012
 
 
Facebook Obchod IN-EL