+

AC-247 Vnější LPS na dřevostavbě

OTÁZKA:
Vnější LPS na dřevostavbě

Rád bych vás požádal o radu, jak provést vnější LPS na dřevostavbě.
Objekt má plechovou střechu, jinak je celá konstrukce dřevěná. Objekt bude opláštěn dřevěnými palubkami - nejspíše smrk.

1. Provedení svodů.
Dle projektové dokumentace by svody měly být skryté, tedy vedené přímo v dřevěné konstrukci. I v případě, že nebudeme realizovat skryté svody, tak svod bude na dřevěném opláštění objektu.
Dle bodu 5.3.4 ČSN 62305-3 lze svod umístit na stěně, je-li z lehce hořlavého materiálu, pokud zvýšení teploty není nebezpečné vzhledem k materiálu stěny. Je-li to nebezpečné, je nutné svody umístit ve vzdálenosti 0,1 m. Materiálem stěn je dřevo nebo OSB desky. Lze někde nalézt definici co je lehce hořlavým materiálem? Případně lze instalovat svod i v menší vzdálenosti?

2. Vnitřní LPS
Projektová dokumentace neřeší vnitřní systém ochrany před bleskem. Pouze zmiňuje nutnost instalace ekvipotenciálního pospojování, ke kterému se připojí vstupující sítě. Již ale nepředepisuje použití SPD. Je použití SPD typu 1 a 2 povinné?

3. Projektová dokumentace neřeší zatřídění LPS a neobsahuje protokol o určení vnějších vlivů. Lze toto považovat za vadu projektu?

Otázku podává: Jindřich Heřmanský
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 5. 5. 2012
 
 
Facebook Obchod IN-EL