+

AJ-199 Připojení pracovních strojů - frézek

OTÁZKA:
Připojení pracovních strojů - frézek

V učňovské dílně – úseku frézování (vnitřní osvětlený prostor cca 30 x 8 m) – bude osazeno 12 ks nových univerzálních frézek (příkon jedné cca 9 kW).
Byla realizována nová betonová podlaha a instalační kanál 40 × 30 cm v podlaze.
Rozváděč pro frézky bude osazen v tomto prostoru a opatřen hlavním vypínačem (v červeno-žlutém provedeni). Hlavni jistič/vypínač je vybaven podpěťovou cívkou pro případné vyvedeni nouzového vypnutí na CENTRAL STOP. Oceloplechový přisazený rozváděč (přívod AYKY 3 × 240 + 120) je přizemněn páskem 30 × 4 mm na pásek pospojování v instalačním kanále v podlaze. Jednotlivé stroje budou pevně připojeny kabelem CYKY 5C x 10 mm2.

Dotazy:
1. Je nutné vyvést CENTRAL STOP nouzového vypnuti rozváděče pro pevné připojení strojů?
2. Je nutné ještě realizovat doplňující pospojování strojů (tzn. připojit ještě každý stroj vodičem CY/CYA 10 mm2 zž k pásku FeZn 30 x 4 vedeném v kanále)?
3. Je nutné řešit ochranu proti podpětí v rozváděči?

Uvazoval jsem následně:
- jelikož je rozváděč v prostoru vybaven hlavním vypínačem s funkcí nouzového vypnutí, není nutné již osazovat CENTRAL STOP (pokud ano, pak by bylo vhodné ho vyvést ke stanovišti mistra odborné výchovy v prostoru),
- jelikož je každý stroj připojen CYKY 5C x 10 mm2 (a tedy PE vodic na přípojnici PE v rozváděči strojů, která je připojena k hlavnímu pospojování), nemuselo by být nezbytně nutné realizovat další doplňující pospojování (tedy připojení ještě každého stroje CY 10 mm2 na přípojnici pospojování, resp. pásek pospojování vedený v kanále s přívody ke strojům),
- jelikož nový točivý pracovní stroj měl být podle CSN vybaven příslušnými ochranami (které zabrání po obnoveni dodavky energie k jeho opětovnému chodu), není v rozváděči pro přívody k pracovním strojům ochranu proti podpětí nutno řešit.

Otázku podává: Studnička
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 20. 8. 2013
 
 
Facebook Obchod IN-EL