+

AJ-202 Prosvětlené tlačítko - funkce a ovládání

OTÁZKA:
Prosvětlené tlačítko - funkce a ovládání

Tlačítka.
Podle čl. 10.2.1 - barva ČERVENÁ se musí používat pro nouzové zastavení a nouzové vypnutí. Pro resetovací (výchozí stav) tlačítka musí být použity barvy MODRÁ ,BÍLÁ, ŠEDÁ nebo ČERNÁ. Podle tab. 2 je pro funkci reset (výchozí stav) určená barva MODRÁ.

Světelné návěstí.
Podle čl. 10.3.1 – potvrzení: potvrzují povel nebo stav,.. v tomto režimu se používají barvy MODRÁ a BÍLÁ Podle čl. 10.3.2. barva ČERVENÁ –značí okamžitý zákrok, nebezpečný stav stroje
barva MODRÁ – povinný zákrok
barva BÍLÁ – určená pro monitorování, v případě pochybnosti použití ČERVENÉ nebo MODRÉ
- není-li mezi dodavatelem a uživatelem dohodnuto jinak (příloha), světelné návěsti musí být barevně kódovány se zřetelem na stav stroje podle tab. 4.

Dotaz:
1. Jedná se o pracovní stroj, který má na ovládacím panelu tlačítko nouzového zastavení (červené tlačítko se žlutým podkladem), otočný ovládač se zámkem (černý) a prosvětlovací tlačítko potvrzení chyby (červené). Červené prosvětlovací tlačítko plní tyto funkce: 1. potvrzení chyby montážního cyklu
(pokud během automatického montážního cyklu nastane chyba, např. chyba kontroly přítomnosti dílu, obsluha stiskem tohoto tlačítka chybu potvrdí a následně dojde k automatickému uvedení stroje do výchozí polohy).

2. Potvrzení nouzového zastavení:
V případě vybavení obvodů nouzového zastavení se tímto tlačítkem opět obvody N.Z. „nahodí“.

3. Aktivace ručního režimu (bez ochranných dveří - pro servisní práce).
Po přepnutí klíčku do polohy „bez ochranných dveří“ se po stisku tohoto tlačítka režim bez ochranných dveří aktivuje.

Je volba červeného prosvětlovacího tlačítka pro uvedené funkce správná? Červená barva tlačítka signalizuje jak chybu stroje (vybavení N.Z. atd.), tak chybu montážního nebo kontrolního automatického cyklu = chybu nemající souvislost s bezpečností stroje ani obsluhy. Má tedy i informační charakter ohledně výsledku dané kontroly nebo ukončené montáže.

1. Pokud by se použil text z normy ,že: „- není-li mezi dodavatelem a uživatelem dohodnuto jinak (příloha), světelné návěsti musí být barevně kódovány se zřetelem na stav stroje podle tab. 4“,
- stačí napsat informaci do návodu na obsluhu stroje, že pro potvrzení chyby pracovního cyklu stroje, je použito červené tlačítko? Nebo musí být sepsaný dotazník pro elektrická zařízení strojů podle přílohy B, pro každého odběratele, s tím, že by obsahoval hlavičku dotazníku a bod 8. Rozhraní obsluhy a řídicí přístroje umístěné na stroji - s údajem, že pro potvrzení chyby pracovního cyklu stroje je použito červené tlačítko.

2. Nebo tomu tlačítku připadne modrá barva, případně bílá v případě pochybnosti červené, žluté, zelené, modré?

Otázku podává: Milan Adamec
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 25. 9. 2013
 
 
Facebook Obchod IN-EL