+

AF-146 Pospojování kovových částí v bytových jádrech

OTÁZKA:
Pospojování kovových částí v bytových jádrech

Měl bych jeden dotaz:
Jedná se o to, že mě zástupce jednoho domu požádal o vyjádření k pospojení kovových částí v bytových jádrech.
Při stavbě domu bylo vždy v každém bytovém jádře v bytě provedeno pospojení kovových částí – konstrukce bytového jádra, vany, kovových trubek, plynu, kolíku zásuvek – a vše připojeno na vodovodní kovovou trubku, která dole byla napojena na hlavní přípojnicí. Postupem času, jak docházelo k výměně vodovodních kovových trubek za plastové, provádějící firma však při této výměně nenatáhla místo těchto trubek lano, které by pak bylo spojeno s hlavní přípojnicí místo této trubky, a původní pospojení nechala rozpojené. A taky když majitelé bytu si nechávali předělat koupelnu, tak už podle ČSN musí vytvořit HOP v koupelně a na ní připojit kovové části v koupelně a HOP připojit na hlavní vodič PE bytu. A tím vlastně znemožnili provést natažení hlavního lana a provést připojení kovových částí v bytových jádrech, protože k provedení znemožnili řádný přístup z důvodu malého otvoru do šachty.
Zástupce domu na mně chce vědět názor, jak provést toto pospojení v původních bytech, kde se koupelna nepředělávala, a já jsem mu na to odpověděl, že když je v některých bytech znemožněn přístup na provedení – natažení lana, tak by tyto byty měly spojení kovových částí v bytových jádrech svést a připojit na hlavní přívod bytu.
I když jsem něco takového hledal v normách, ale nic jsem nenašel a tak mohli byste mně poradit anebo sdělit váš názor na to jak to provést v původních bytech?

Otázku podává: Krasl
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 6. 1. 2015
 
 
Facebook Obchod IN-EL