+

AE-538 Zajištění osvětlení v prostorech občanské výstavby a pracovišť

Chtěl bych poprosit o zodpovězení následujícího dotazu. Jedná se o ČSN 33 2000-7-718, čl. 718.559.101.1.
– další prostory: dva nebo více koncových světelných obvodů vybavených svítidly tak, že při selhání kteréhokoliv z obvodů nedojde v žádném osvětlovacím prostoru ke snížení osvětlenosti na nedostatečnou úroveň.
V našem případě se jedná o dodatečné požadavky na elektrickou instalaci pro prostory občanské výstavby – penzion s restaurací, fitness apod. Projektant na základě výše uvedeného článku řešil osvětlení v únikových cestách. Způsob řešení je takový, že do normálních svítidel jsou vždy přivedeny dva samostatné přívody (takto je vyřešen počet dvou světelných obvodů). Dále je v těchto únikových cestách navrženo zároveň nouzové osvětlení.
Vůbec tomuto požadavku nerozumíme po konzultaci s projektantem i on dospěl k tomu, že to není vůbec jasné. Tuto normu jsme zaznamenali až s tímto projektem.

Dalo by se to vyložit různě – např.:
- dva nebo více světelných obvodů by mohlo být zapojeno např. střídavě (přes jedno svítidlo),
- dva nebo více světelných obvodů by mohlo být vyloženo jako zapojení jednoho obvodu normálního osvětlení a druhého jednoho obvodu pro nouzové osvětlení.

Nedojde ke snížení osvětlenosti na nedostatečnou úroveň – dle ČSN EN 1838 se intenzita nouzového osvětlení liší dle jeho funkce (únikové cesty - např. 1 lux, náhradní osvětlení - má umožnit bez podstatných omezení pokračovat v běžné činnosti apod.,…) – co je tedy nedostatečná úroveň dle ČSN 33 2000-7-718?
V našem případě jsou projektem řešeny únikové cesty. V normě jsou uvedeny objekty, kterých se norma týká, ale není uvedeno, jestli celých objektů nebo některých částí?

Otázku podává: Petr Moravec

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 19. 3. 2016
 
 
Facebook Obchod IN-EL