+

AJ-220 Napájení řídicích obvodů a ES prohlášení o shodě

Musí být řídicí obvody strojního zařízení napájeny z transformátoru?

Odpověď nacházím v ustanovení článku 9.1.1 aktuálně platné normy ČSN EN 60204-1 ed. 2, kde je psáno, že musí být napájeny z transformátoru.

Platí toto ustanovení i na následující příklad?

Konkrétně se jedná o elektrické zařízení dojení, vyrobené a instalované v letošním roce v souladu s normou ČSN EN 60204-1 ed. 2 – viz přiložené ES prohlášení o shodě od výrobce. Řídící obvody jsou zde napájeny přes jistič 6 A přímo z napájecí sítě bez transformátoru. V tomto zařízení je instalován v řídicích obvodech elektronický hladinoměr od firmy Elko, typ HRH-5, který k měření využívá kovové elektrody instalované v nerezové nádobě (která je připojena vodičem ochranného pospojovaní s PE potenciálem budovy) umístěné ve vlastní dojící jámě (obvykle mokré prostředí). Jako třetí měřicí elektroda je zde využita samotná nerezová nádoba. Díky tomuto zapojení, kdy je nerezová nádrž využívána jako „pracovní vodič“ malého napětí, se hodnota Rizo za chráničem 30 mA (přes který je zařízení napájeno) pohybuje kolem 1 Megaohmu.

Je tady v tom případě nějaká výjimka daná nějakou jinou normou, která by opravňovala výrobce k tomu, aby nenapájel řídicí obvody z transformátoru, ať už je instalováno v jakémkoli prostředí, když sám výrobce deklaruje, že to vyrobil dle strojní normy?

K dotazu byla přiložena kopie ES prohlášení o shodě.

Doseděl

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 21. 6. 2016
 
 
Facebook Obchod IN-EL