+

AG-401 Připojení rozváděče

V podzemních garážích je elektroinstalace osvětlení provedena v soustavě TN-C dle čl. 72 ČSN 34 1010 (Ochrana nulováním). Světla jsou v provedení tř. 2, ovladače jsou ve třídě I a II.

Při měření izolačního odporu kabeláže elektroinstalace byl zjištěn vyhovující stav. Elektroinstalace osvětlení (světla, kabeláž) nevykazují poškození, které by bránilo bezpečnému užívání. Problém je však u rozváděče, který je v místech, kde docházelo k zatékání vody a tvoření vlhkosti, jež se podepsala za cca třicet pět let na všech kovových částech jak rozváděče, tak samotných přístrojích. Taktéž různé výměny přístrojů po dobu životnosti nepřispěly ke kultuře rozváděče.

Z důvodu, že investor (státní organizace) plánuje provést celkovou rekonstrukci garáže s nejasným termínem, bylo by vhodné do doby rekonstrukce provést alespoň výměnu rozváděče.

Jakým vhodným způsobem se dá připojit původní elektroinstalace TN-C (vodiče 1,5 mm2 a 2,5 mm2) na rozváděč v provedení TN-C-S? Je možné světla, která jsou v třídě II a ovladače ve třídě I, vyměnit za třídu II a původní vodič PEN v kombinaci zelená/žlutá by byl připojen v rozváděči na svorku N, a do provozního předpisu a projektu dát upozornění, že tyto spotřebiče nemohou být vyměněny za spotřebiče třídy I?

R. Slezák

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 27. 11. 2017
 
 
Facebook Obchod IN-EL