+

AC-384 Kabelový prostup na střeše

Prosím o konzultaci k požadavku realizace kovového kabelového prostupu nebo oplechování stávajícího plastového kabelového prostupu do stavby:

1. Na střeše objektu s pískovanou asfaltovou krytinou byla realizována ocelová konstrukce s pochozím roštem, na kterém je osazena vzduchotechnika s jednotkami VZT. Dle sdělení stavby bude celý systém vzduchotechniky ve finále chráněn oddálenými jímači a kovová konstrukce připojena na přípojnici pospojování CYA 16 mm2 ž/z. V plechových korytech na konstrukci jsou vedeny kabely MaR od VZT jednotek k prostupu do stavby. Prostup do stavby je nyní realizován plastovou chráničkou PE s kolenem (černou, odolnou UV). Prostupuje jím cca 30 ks kabelů MaR do budovy (viz foto).



2. Dle vyjádření zástupce stavby nelze použít plastový prostup do stavby. Proto požadují, aby prostup byl proveden kovovou trubkou, nebo ze střechy, aby byl stávající plastový prostup oplechován. Tento jejich požadavek podložili prozatím obecným tvrzením, že je porušena ČSN EN 62305-4 ed. 2.

3. Prozatím (a subjektivně) nevidím jakýkoliv relevantní důvod, proč tato opatření (oplechování prostupu nebo jeho výměnu za kovovou trubku realizovat). Dokud nebude předložena relevantní projektová dokumentace, zdržuji se však termínu "nesmyslné". Spíše bych předpokládal, že v blízkosti prostupu (uvnitř v budově) budou instalovány přepěťové ochrany SPD1 (pro rozhraní LPZ0B - LPZ1), což má logiku i opodstatnění.

4. K finálnímu rozhodnutí jsem si vyžádal projektovou dokumentaci hromosvodu, kde by měly být všechny podstatné aspekty dle ČSN EN 62305-3 ed. 2 a 62305-4 ed. 2 jednoznačně definovány. Otázka však zní (dle zkušeností), zda tam ony požadované údaje budou uvedeny. Následoval by dotaz na zpracovatele projektu.

Petr Studnička

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 20. 11. 2018
 
 
Facebook Obchod IN-EL