+

AC-408 Revize hromosvodů zřízených podle dříve platné normy

Potřeboval bych se poradit ohledně revizí starých hromosvodů zřízených dle ČSN 34 1390.

Dle mého názoru by se měly staré hromosvody posuzovat a revidovat výlučně dle normy platné v době zřízení, to znamená dle ČSN 34 1390, samozřejmě, pokud nedošlo na stavbě k nějakým podstatným změnám, rekonstrukcím apod.

Často se setkávám s tím, že revizní technici při revizích těchto starých hromosvodů uvádějí do revizní zprávy obě normy, starou ČSN 34 1390 i novým souborem ČSN EN 62305, ale revizi stejně provádějí dle staré normy, jinak by to bez závad v podstatě ani nešlo, ale změní třeba termín další revize z pěti na čtyři roky. Vzniká tím jakýsi paskvil složený ze dvou norem, kdy dle mého názoru někteří nechtějí nic zkazit nebo zanedbat, tak se raději obě normy, alespoň v textu revizní zprávy zkombinují.

Nedávno jsem se dokonce setkal s názorem, že revidovat staré hromosvody dle staré normy je zakázáno a všechny staré hromosvody se musí revidovat pouze dle souboru ČSN EN 62305, což by bylo dle mého názoru zcela nereálné.

Chtěl bych se jen ujistit, že uvažuji správně a že nedošlo v poslední době v oblasti těchto revizí k nějakým významným změnám.

Děkuji za váš názor na danou problematiku.

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 8. 11. 2019
 
 
Facebook Obchod IN-EL