+

AD-590 Třída reakce na oheň slaboproudých kabelů

Jakou třídu reakce na oheň musí splňovat slaboproudé kabely (datové rozvody apod.) vedené volně např. na chodbách, v podhledech bez požární odolnosti, v únikových cestách? Lze pro tyto kabely uplatnit ustanovení ČSN 33 2000-4-42 ed. 2 čl. 422.2.1, byť se nejedná o nízké, ale malé napětí? Nejedná se o zařízení napájející PBZ ani o funkční integritu – prostě běžné rozvody, jak silnoproudé, tak slaboproudé.

Na druhou stranu, norma se zabývá ochranou před účinky tepla. Čili pokud mám např. vedle sebe v podhledu dva žlaby plné kabeláže, v jednom běžné silnoproudé rozvody, ve druhém např. rozvody datové, tak by dle mého názoru tyto měly mít také obdobnou ochranu. Nedávalo by smysl mít jeden žlab plný kabelů B2CaS1d0 a vedle mít desítky kusů kabeláže, např. obyčejné UTP (jedovatý halogen + hořící izolace, která bude kapat lidem na hlavu).

Je zde uvedena poznámka, že vedení v únikových cestách musí vykazovat omezený vývin kouře. Pochopitelně uvažuji s jedním z vlivů BD2, 3, 4.

V PBŘ odpověď nehledejme, drtivá většina specialistů PBŘ naší profesi nerozumí, jako kolovrátek opisují jen známé normy, tudy cesta nevede, berou to jen z jejich úhlu pohledu.

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 25. 11. 2019
 
 
Facebook Obchod IN-EL