+

AH-730 Revize na vysokých osvětlovacích stožárech

Obracím se na Vás s žádostí o názor na níže uvedený dotaz.

Jedná se o to, že mě oslovil jeden zákazník, abych mu provedl revizi na vysokých osvětlovacích stožárech.

Když jsem se tam byl podívat, tak jsem zjistil, že jsou to dost vysoké stožáry, a když bych prováděl měření impedance smyčky a přechodových odporů, tak by to nebyl tak velký problém, když předtím provedu ještě kontrolu elektrického zařízení a zkoušku zařízení, tak v tom také nevidím problém. Ale jakmile jsem se při prohlídce zařízení dostal na provedení měření izolačních odporů, tak tam už problém nastal, a to ten, že při měření by se měla měřená část odpojit anebo vyndat světelné zdroje. A to je dost velký problém, protože světelné zdroje nejdou odpojit z důvodu, že jsou moc vysoko a že je k nim špatný přístup a zařízení nejde moc odpojit, protože na něj jsou napojena zařízení, která se nemohou vypnout a ani odpojit.

Zajímalo by mě, zda za takové situace je možné na základě změření impedance smyčky, přechodových odporů a na základě zkoušky a prohlídky elektrického zařízení konstatovat, že elektrické zařízení je při správném zacházení a údržbě schopno bezpečného provozu. Zda toto je dostačující, když nejde změřit izolační odpor při odpojení. Může se konstatovat, že elektrické zařízení v době revize je schopno při správném zacházení bezpečného provozu?

Nebo když z těchto důvodů nejde při vypnutém stavu změřit izolační odpor, může se použít jiné měření, aby se mohlo konstatovat, že izolace elektrického zařízení je v pořádku?

U některých stožárů by šlo jen vypnout přívod, ale z větší části to nejde.

Chtěl bych Vás touto cestou poprosit o Váš názor a informace, jak to provést.

Michal Krasl     

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 16. 12. 2019
 
 
Facebook Obchod IN-EL