+

AL-215 Přeznačení modrého vodiče

Dle ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 je v příloze ZD v článku 514.3.Z4 pro Českou republiku uvedeno, že „užití modrého vodiče k jiným účelům než jako vodiče nulového či středního se nedovoluje“.

Dle ČSN EN 60445 ed. 5 je v čl. 6.2.2 uvedeno, že „Pokud se v systému nulový vodič nebo vodič středního bodu nevyskytuje, může být vodič označený v celém systému barvou MODRÁ použit pro jiné účely, s výjimkou použití jako ochranný vodič“.

Pokud mám např. rozváděč IT (a v tomto rozváděči se nikde modrý vodič nevyskytuje – respektive není použitý jako nulový či střední), tak do tohoto rozváděče mohu připojit kabel 3 x 1,5 např. pro světla s tím, že modrý vodič v kabelu bude přeznačen černou bužírkou na fázový vodič? Je to možné?

Nebo se modrý vodič nesmí přeznačovat právě s ohledem na ČSN 33 2000-5-51 ed. 3 (čl. 514.3.Z4)?

Já si tyto články vykládám tak, že pokud modrý vodič nepřeznačím, tak ho nemůžu použít jinak než jako nulový či střední. Pokud ho ale přeznačím (přes modrý vodič přetáhnu černou bužírku), tak

ho jako fázový vodič použít mohu (pokud je tedy splněna podmínka, že se nikde v systému nesmí vyskytovat modrý vodič, který plní funkci středního či nulového vodiče) – chápu to správně?

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 18. 4. 2021
 
 
Facebook Obchod IN-EL