+

AE-710 Parapetní kanály – elektroinstalační lišty

Mohu poprosit o vysvětlení následujícího?

Jedná se o vedení kabelů v parapetních kanálech (dnes oblíbený rozvod elektroinstalace v kancelářích apod. – v těchto kanálech je možné variabilně instalovat např. zásuvky 230 V) a elektroinstalačních lištách. Např. fa KOPOS uvádí, že elektroinstalační lišty, kanály a příslušenství jsou vyráběny dle ČSN EN 50085-1 a dalších souvisejících norem.

Je někde definováno, za jakých podmínek je možné vést v těchto parapetních kanálech a elektroinstalačních lištách kabely více obvodů (například světelné a zásuvkové obvody nebo více kabelů zásuvkových obvodů, kdy bude použit pro každou zásuvku samostatný kabel)? V normách ČSN EN 50085-1 ed. 2 a ČSN EN 50085-2-1 toto není zmíněno.

V ČSN 33 2000-5-52 ed. 2 je v článku 521.6 zmínka o těchto systémech s podmínkou, že jsou všechny použité vodiče (kabely) izolovány na nejvyšší jmenovité napětí, které je tam použito – pokud tento článek platí i pro parapetní kanály a elektroinstalační lišty. Tento článek je blíže vysvětlen v NA.4.3 výše uvedené normy. Podle článku v této příloze NA.4.3.4.2 je uvedena podmínka, že kromě jiného musí vodiče vyhovovat zkoušce napětím 4 kV.

Platí článek NA.4.3.4.2 i pro parapetní kanály a elektroinstalační lišty? Nemohu tedy do jedné trubky (parapetního kanálu/elektroinstalační lišty) vložit obvody jak na 230 V, tak i na 400 V. Protože v tomto článku se píše, že do společné trubky lze klást vodiče více silových obvodů téhož napětí do 1 000 V a z tohoto pohledu není 400 V stejné jako 230 V.

Pokud by čl. NA.4.3 (a jeho podčásti) platil i pro parapetní kanály a elektroinstalační lišty, tak v případě vedení několika kabelů (např. různé okruhy zásuvek) nemohu použít kabely CYKY-J 2,5 mm2, protože ten má zkušební napětí 2,5 kV.

Pokud bych chtěl do parapetního kanálu/elektroinstalační lišty vložit např. dva kabely, tak tyto kabely musí být na stejné jmenovité napětí (např. 230 V) a ještě musí splnit podmínku na zkušební napětí 4 kV. Mám pravdu?

Nebo prosím o sdělení, který předpis, norma toto řeší pro parapetní kanály/elektroinstalační lišty.

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 3. 2022
 
 
Facebook Obchod IN-EL