+

AC-453 Spojování uzemnění dle ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 (Doplňující otázka 13. 3. 2025.)

V ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 v článku NA.12.4.4 je uvedeno: U speciálních objektů vyžadujících oddělení uzemňovací soustavy (např. u objektů s oddálenými hromosvody) se uzemnění nespojují.

Znamená to, že u bytového domu, na kterém je oddálený hromosvod se uzemnění s blízkými dalšími zemniči (do 5 m – viz NA.12.4.2) spojovat nemusí nebo nesmí? V praxi se setkávám spíše se spojováním. Přiznám se, že jsem dosud všechna uzemnění v projektech spojoval. Nebo jde o charakter objektu?

Další související dotaz: podél bytového domu ve vzdálenosti cca 2 m vede kabelové vedení nn (patrně s páskem FeZn 30/4) a ve vzdálenosti cca 5 m vedení veřejného osvětlení (s páskem FeZn 30/4). V podstatě jsou vedle objektu dvě uzemnění ve vzdálenosti 2 a 5 m.

Mám za úkol vyřešit uzemnění oddálené jímací soustavy bytového domu. Budovat třetí zemnič mi přijde jako neekonomické (předpokládám, že uzemnění nn i veřejného osvětlení jsou uložena v nezámrzné hloubce a podél objektu ještě vede asfaltový chodník). Pokud dostanu souhlas s připojením svodu ke vzdálenějšímu uzemnění veřejného osvětlení, budu nutně křižovat uzemnění nn. Z praxe ale vím, že distributoři souhlas s propojením zemničů jejich soustavy s hromosvodem spíše nedávají. Jak vyřešit takovou situaci? Co dělat, když distributor nn spojení zemničů odmítne?

Karel Tomek

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 27. 2. 2025
Aktualizováno: 13. 3. 2025

Facebook Obchod IN-EL