DA-741 Výroba rozváděčů DBO
Už nějakou dobu se pokouším „rozkrýt“ problematiku výroby rozváděčů DBO, tedy rozváděčů používaných laiky. Kolem této problematiky je velké množství mýtů, nepravd atp. V podstatě by se dalo konstatovat, že každý říká něco jiného. Typickým příkladem může být domovní instalace v bytě nebo v rodinném domku. Tyto rozváděče, co mám vypozorováno, tak v 90 % případů nemají žádný výrobní štítek, včetně chybějící dokumentace. Raději nebudu více zacházet do hloubky, a to jak je možné, že tyto instalace mají výchozí revizi?
Když jsem se začal o tuto problematiku zajímat hlouběji, zjistil jsem, že existuje jedna možnost jak to vyřešit, a od Vás bych potřeboval potvrdit, případně vyvrátit, jestli je to cesta, kterou se lze vydat bez porušení zákonů, norem atp.
Existuje poměrně dost webových stránek, a to především ze stran výrobců elektrických komponent, které nabízejí službu „návrh rozváděče“, provedou výpočet oteplení a v případě, že je vše v pořádku, dodají všechnu potřebnou dokumentaci. Osobně se mi asi nejvíce líbí jeden web. Proč? Jedná se pravděpodobně o jediný web, který nabízí obrovskou škálu výrobků od nejčastěji u nás prodávaných výrobků a renomovaných výrobců. Ostatní vesměs nabízejí pouze vlastní výrobky. Nastudoval jsem si argumenty těchto firem včetně norem, o které se jejich argumenty opírají. Logika mi hovoří, že postupují pravděpodobně správně, ale strach a zkušenost mi hovoří, že to určitě nebude tak jednoduché, jak proklamují. Nic není černobílé. Výše zmiňovaný web dodává kompletní dokumentaci v tomto rozsahu:
a) obecné informace,
b) charakteristiky rozhraní,
c) schémata,
d) montážní pokyny,
e) protokol o kusovém ověřování,
f) výrobní štítek s QR kódem,
g) ES prohlášení o shodě,
h) návod na použití,
i) poptávku se seznamem přístrojů pro předložení ve velkoobchodě.
V normě ČSN EN IEC 61439-1 ed. 3 Rozváděče nízkého napětí – Část 1: Obecná ustanovení je v části 10 Ověření návrhu, odstavec 10.1 Obecně uvedeno, cituji:
„U rozváděče, který je ověřen podle této normy původním výrobcem (viz 3.10.1) a vyroben nebo smontován jiným výrobcem, se nevyžaduje opakovat ověřování návrhu, pokud jsou všechny požadavky a pokyny specifikované a poskytnuté původním výrobcem splněny v plném rozsahu“.
Tento odstavec je hlavním argumentem pro počínání výše zmiňovaných webů výrobců. Souhlasím s tvrzením, že každý výrobek, který výrobce dodává na trh, prošel zkušebnou a všechny potřebné parametry, a to především o oteplení, má výrobce k dispozici a tak logika hovoří, že je vše v pořádku a jednají správně podle tohoto odstavce. Je to tak?
Petr Raška