+

AD-661 Jiskrová bezpečnost

Obracím se na vás s dotazem posouzení systému jiskrové bezpečnosti. Jedná se mi o to, že mám snímač a oddělovací bariéru s jejich parametry. Bariéra, jakožto zdroj, má parametry Co a Lo definované a snímač má definované Ci a Li. Jelikož Ci snímače je vyšší než 1 % z Co zdroje bariéry, musím při ověření systému a výpočtu Cc a Lc snížit hodnotu Co a Lo na polovinu dle článku 12.7.4 ČSN EN IEC 60079-25 ed. 3. Po výpočtu Cc a Lc provedu porovnání těchto hodnot s hodnotou indukčnosti a kapacity kabelu v příslušné délce, který propojuje bariéru a snímač. Porovnáním mi vychází, že je systém v pořádku. Nicméně při ověření parametrů L/R mi už tento poměr u kabelu vyjde výrazně vyšší než poměr u zdroje Lo/Ro.

Proto se chci zeptat, zda v takovém případě musím volit jiný kabel, jehož poměr bude menší než Lo/Ro zdroje?

Nebo poměr L/R nemusí být řešen, což vyvozuji z první věty článku 12.7.5 ČSN EN IEC 60079-25 ed. 3? Tato věta říká, že použití parametru L/R se dovoluje pouze tehdy, když součet Ci všech zařízení je menší než 1 % Co. V mém případě je ale Ci cca 13 % Co.

Jiří Buben

Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 17. 9. 2025

Facebook Obchod IN-EL