AE-525 V jakém případě lze vynechat proudový chránič typu B u střídače FVE a průřez vodičů PEN - doplnění
1. S ohledem na protokol o určení vnějších vlivů mi u instalací, kde nejsou použity síťové filtry a podobně, vychází vnější vliv AM-1-2. Tento vliv představuje normální úroveň harmonických. S ohledem na elektroinstalaci (osvětlení, FVE, elektro nabíječky) lze předpokládat obsah harmonických vyšší než 15 %. Je tedy správná úvaha, že tedy již ve většině instalací i pro hlavní napájecí obvody musí mít vodič PEN stejný průřez jako fázové vodiče? Podle tohoto uvažování bych musel i rozváděč navrhnout bez redukovaného PEN.
2. Dá se u měniče FVE předpokládat při dodávce energie do sítě vliv AM-1-1 a například při přívodech na FVE poli použit kabely s redukovaným PEN?
3. V jakém případě lze vynechat proudový chránič typu B u střídače FVE?
U instalace střídače FVE řeším dva případy připojení střídače, 1x síť a 1x backup. Norma ČSN 33 2000-7-712 ed. 2, čl. 712.530.3.101 mi říká, že pokud je na ochranu napájecího obvodu použit RDC, musí být typu B kromě podmínek, kdy střídač zajišťuje alespoň jednoduché oddělení mezi AC a DC stranou, instalace zajišťuje alespoň jednoduché oddělení mezi střídačem a RCD pomocí oddělených vinutí transformátoru, anebo střídač nevyžaduje RCD typu B, uvádí-li to výrobce střídače. Toto samotné ustanovení mi použití RCD nenakazuje, pouze konstatuje, že pokud jej použiju musí být B nebo dle výrobce. Dále u Backupu vycházím z faktu, že nesplním maximální dobu na odpojení a tudíž musím tuto část odpojit chráničem. Toto ovšem neplatí pro připojení síť, a tedy nutnost chrániče mi vyplývá možná z požadavku dle ČSN 33 2000-5-53 ed. 3, Příloha B je pro elektronické spotřebiče s jednofázovými usměrňovači přípustné používat minimálně proudové chrániče typu A, pro elektronické spotřebiče s vyhlazením nebo s trojfázovými usměrňovači je přípustné používat minimálně proudové chrániče typu B. Dle ČSN EN 61140 ed. 3, čl. 7.6.3.4 musí být v případě stejnosměrných proudů ochranným vodičem >6 mA zvolen vhodný ochranný přístroj, např. proudový chránič (RCD) typu B. Ovšem předpokládám, že střídač má vnitřní elektroniku, která tyto stavy hlídá. Obecně bych se přikláněl k použití chráničů pro připojení na Backup. K této problematice jsem našel jen obecné informace odvolávající se především na ČSN 33 2000-7-712 ed. 2. Na školení ČFA, se defacto učí, že všude musí být chránič typu B a ve vzorové dokumentaci je použit chránič 30 mA, což nedává smysl a u backupu už vůbec ne.
Jan Žák
- A TECHNICKÁ TÉMATA
- AA Ochrana před dotykem
- AB Dimenzování a jištění
- AC Ochrana před bleskem a přepětím
- AD Prostředí
- AE Vnitřní rozvody
- AF Koupelny a bazény
- AG Připojování el. zařízení
- AH Revize
- AJ Strojní zařízení
- AK El. zařízení ve zdravotnictví