AD-670 Protokol o určení vnějších vlivů a pospojení plynoměru
1. Narazil jsem na požadavek správcovské firmy, která u staršího bytového domu požaduje vypracování protokolu o určení vnějších vlivů a reinženýring dokumentace skutečného provedení. Jedná se o dům z let 1960 až 62. Původní projektová dokumentace je k dispozici. V objektu ve společných prostorech domu nedošlo k žádné rekonstrukci, stav je tedy původní. Když pomineme morální zastaralost elektroinstalace, lze požadavek na vypracování výše zmíněné dokumentace nějak obhájit. Pravidelná revize by se přeci měla vypracovávat podle původní dokumentace s přihlédnutím k normám platných v době vzniku elektrického zařízení, že?
2. Pak mám ještě druhou otázku a ta se týká pospojení plynoměrů na chodbách před byty, případně v samotných bytových jednotkách. V současné době jsem se setkal s instalací kovových rozpěr (distancí), které jsou plynaři instalovány mezi kulové kohouty a šroubení plynoměru. Údajně mají kromě distanční funkce sloužit i jako pospojení přívodního odvodního potrubí od plynoměru a zabezpečit tak bezpečnou demontáž/výměnu plynoměru. Nepodařilo se mi nikde tuto informaci dohledat ani prodej této distance dohledat, že bych mohl z jeho katalogového listu vyčíst, jestli je opravdu určený i k pospojování. Po instalování této distance RT plyn berou závadu chybějícího pospojení jako odstraněnou (ale předesílám setkal jsem se s tím pouze jednou).
Matěj Morava