+

AF-028 Svítidlo s kovovým krytem v umývacím prostoru

OTÁZKA:
Svítidlo s kovovým krytem v umývacím prostoru
Při revizích se často setkávám s kovovými svítidly v umývacím prostoru, což je v rozporu s odstavcem b) článku 701.55 N1 ČSN 33 2000-7-701. Při rozhovorech s jinými RT jsme nenašli žádný důvod, proč by takové svítidlo nad umývadlem nemohlo být (pokud je umývadlo mimo koupelnu v prostoru s prostředím základním).

Možné důvody:

1. bezpečnostní - při poruše by na přístupných neživých částech svítidla mohlo být nebezpečné dotykové napětí a při dotyku mokrou rukou by došlo k úrazu.
námitka: toto se dá vyřešit doplňkovou ochranou proudovým chráničem. Přitom uvedená norma připouští umístění zásuvek vedle umývadla v dosahu paží, kde je volně přístupná neživá část (ochranný kolík) a dle mého názoru tato zásuvka představuje větší riziko než svítidlo s kovovými vnějšími částmi.

2. ochrana svítidla před korozí - srážená vodní pára by skapávala na svítidlo.
námitka: tento problém se dá řešit zvýšením krytím (v uvedeném článku není žádný požadavek na krytí, takže v prostředí základním stačí krytí IP20). Navíc i v ve výšce nad 2,5 m se pára bude také srážet.

Otázka: Vysvětlí mi někdo proč v umývacím prostoru na umývadlem ve výšce 1,8 m až 2,5 m nesmí být umístěno svítidlo, které nemá vnější části z izolantu?

Otázku podává: Karel Brich
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 12. 2004
 
 
Facebook Obchod IN-EL