+

AJ-066 Dovážené stroje - původem z USA

OTÁZKA:
Dovážené stroje - původem z USA

Obracím se na vás s žádostí o radu, jak mám postupovat v níže uvedených problémech. Obrátili se na mě s žádostí o názor ohledně strojů pocházejících z USA, které jsou dováženy pro jednu továrnu:
A. Na strojích neodpovídá barevné značení vodičů/barvy červená, modrá, bílá,atd. Potřeboval bych vědět, za jakých podmínek by se to nemuselo předrátovávat, protože by to bylo dosti nákladné finančně. Nestačilo by možná jen přeznačit vodiče na začátku, ale problematičtější by byl zelený vodič ?

B. V celé fabrice je proveden 5 vodičový rozvod, ale stroje jsou přizpůsobené na 4 vodičový rozvod. Navrhoval jsem jim, aby ve stroji provedli sběrnice PE a N a našli si pracovní vodiče, které by připojili na svorku N a neživé části na svorku PE?

C. Dovážené stroje nemají kličky hlavních rozvaděčů celé s izolantu ale jen držadlo. Ale držadlo je spojeno železem. Řekl jsem jim, aby na páčky vypínačů navlékli něco gumového aby zakryly železo vedené k držadlu vypínače, aby se člověk při manipulaci nedržel se železa. Nebo si myslím, že by se mohla před každý rozváděč položit izolační podložka, čímž by byl člověk odizolován?

D. Také se s nimi dohaduji ohledně vzájemného pospojování kovových částí strojů, protože vzdálenost mezi stroji je malá a člověk je schopen rukama překlenout vzdálenost mezi stroji a dotknout se kovové části stroje. Oni mně tvrdí, že je tam prostředí základní, a proto se nemusí pospojovat stroje mezi sebou. Já ale tvrdím, že stroje anebo kovové části, kde je umístěné elektrické zařízení, se musí vzájemně mezi sebou pospojovat. To by asi bylo možné jedině, kdyby všechny stroje byly uloženy na nevodivých podložkách. Obsluha by ale musela být také odizolována od země, což si myslím, že je nereálné provést?

E. Také se mi zdá divné, že když u stroje použijí izolované trafo 3x400V/3x480V tak, že kovové částí stroje, ale i pracovní vodiče spojí s ochranou soustavou rozvodu závodu a přívod ke stroji je 5 vodičový, pak pracovní vodič není zapojen?

F. Chtěl jsem se také zeptat, kdo zodpovídá za takový stav stroje??? Ten, kdo vystavil prohlášení o shodě a přece když se sem dovážejí stroje, tak je musí někdo schvalovat? Nebo stačí, když někdo vystaví prohlášení o shodě?

Otázku podává: ----
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 15. 4. 2005
 
 
Facebook Obchod IN-EL