+

AG-001 Problematika zapojení prodlužovacího přívodu

OTÁZKA:
Problematika zapojení prodlužovacího přívodu

Nové normy ČSN 33 2000-4-, které se zabývají bezpečností při výrobě, přenosu a spotřebě elektrické energie blíže nestanoví způsob zapojení domovních zásuvek. Doslova ČSN 33 2000-4-46 z června 1995 uvádí v odstavci 46N6.4 následující, cituji: “Poloha připojení středního a fázového vodiče vůči ochrannému kontaktu (kolíku) u domovních zásuvek není stanovena. Doporučuje se však jednotné provedení vývodu.” Je zřejmé, že ochranný vodič musí být vždy připojen na ochranný kontakt (což norma předepisuje) ale poloha fázového a středního vodiče není určena. Pak jsou správné oba následující způsoby zapojení zásuvek.

 

Prodložovací přívod se obvykle zapojuje šňůrou 3C s barevným značením vodičů černý, světle modrý a zelenožlutý. Zelenožlutým vodičem propojím ochranný kontakt vidlice s ochranným kontaktem zásuvky. Dále fázi propojím vodičem černým a jako střední vodič použiji modrý. Předem však není jasné na kterém kontaktu vidlice bude po zastrčení do zásuvky fáze a na kterém pracovní vodič. Snadno se tedy může stát, že nezávisle na zapojení prodlužovacího přívodu bude fáze fyzicky ve světle modrém vodiči a jako střední bude použit vodič černé barvy.

Náměty pro diskusi:
1. Nebylo by tedy lépe používat pro prodlužovací přívody šňůry 3B s vodiči barvy černé, hnědé a zelenožluté?
2. Je dobře zapojena i prodlužovačka, kde jsou fázový a střední vodič překříženy? (Ve vidlici je fáze zapojena vlevo, ale na druhém konci v zásuvce vpravo.)

Otázku podává: Ing. Pavel Čech
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
 
 
Facebook Obchod IN-EL