+

AH-001 Problém s revizemi PC podle ČSN 33 1610

OTÁZKA:
Problém s revizemi PC podle ČSN 33 1610
Jako revizní technik elektrických zařízení využívající ze svých dvou oprávnění zejména to opravňující mne k provádění revizí vyhrazených technických zařízení Českých drah (kolejová vozidla, opravny i administrativní budovy atd.) jsem se dosud nesetkával s nutností provádět revize elektrických spotřebičů neboť tyto prováděli údržbáři elektro. Po příchodu k firmě RadioMobil, a. s., je na mne kladen požadavek, abych prováděl i revize elektrických spotřebičů během jjich používání podle ČSN 33 1610. Tak jsem se poprvé začal důkladně touto problematikou zabývat, a to zejména problematikou revizí osobních počítačů. Zde jsem pak narazil na následující problémy:

1. Firma používá pouze počítače, které jsou v záruční době. Dodavatel poskytuje tříletou záruční dobu, po které jsou počítače vyřazeny z provozu a nahrazeny novými. Výrobce však do počítačů i monitorů montuje vnitřní monitorovací systém, zaznamenávající každé neoprávněné sejmutí krytů. Počítače i monitory jsou spotřebiči I. třídy bezpečnosti, jsou připojeny třížílovou šňůrou. Oba výrobky spadají do čl. 6.2 bod 3 ČSN 33 1610, takže u nich nelze měřit odpor izolace. Aby mohly být změřeny ostatní hodnoty, t.j. odpor ochranného vodiče a unikající proudy, je třeba u monitoru sejmout kryt. Monitory totiž nejsou opatřeny vnější ochranou svorkou a kryt je z izolantu (to neplatí pro naprostou většinu vlastních PC neboť ten má zadní kryt s porty vodivý). Sejmutím krytu však dojde k porušení záručních podmínek. Jedinou měřitelnu veličinou tedy zůstávají unikající proudy, avšak naměřená hodnota nemusí být odpovídat skutečnosti. Vezmeme-li za možné, že ochranný vodič je přerušený (u pevných přívodů) nebo jakýmkoli způsobem (ulomený, odpadlý a p. u odpojitelných přívodů) nespojený s vnitřními vodivými částmi monitoru naměřená hodnota unikajících proudů nebude odpovídat skutečnosti. Znamená to tedy, že i toto měření je zbytečné.

2. Lhůta revizí podle tab. 1 ČSN 33 1610 pro zařízení výpočetní techniky užívané ve skupině "E" je dvouletá. Záruka však trvá tři roky a po celou tuto dobu nemohu sejmout kryt abych neporušil záruční podmínky.

Tyto potíže budou, jak doufám, odstraněny pouze u počítačů, u kterých se vyskytne porucha během záruky. Vešli jsme v jednání se servisní firmou, po které požadujeme, aby s opraveným výrobkem dodala i protokol o revizi, jak nakonec vyžaduje i ČSN 33 1610.

3. Tyto problémy jsem konzultoval na ESČ, u všech krajských IBP i na ČÚBP. Došlo mezi námi ke shodě, že v těchto případech nelze revize elektrických spotřebičů provádět, že však mnohem důležitější než vlastní revize jsou pravidelné kontroly. Může se stát, že dojde k narušení krytu spotřebiče nebo izolace přívodů a důsledkem těchto závad by mohl být požár. V některých kancelářích jsou prodlužovací i samostatné přívody položeny na kobercích prostředkem kanceláří, přejíždí se po nich židlemi a šlape se na ně. Pravděpodobnost narušení izolace v těchto případech je takřka 100%. Rovněž tak nebezpečí požáru je velmi pravděpodobné.

Podobné problémy se týkají vlastně naprosté většiny spotřebičů v záruční době, u kterých je třeba sejmout kryt pro kontrolu připojení ochranného vodiče, pokud se výrobce proti tomu jakýmkoli způsobem pojistí (např. plombováním šroubů). Jsou totiž spotřebiče, např. stojanové pokojové ventilátory TESCOMA, které mají přes kovové kryty další kryty z izolantu. Přívod však mají třížílový, dodatečný kryt není označen jako předmět druhé třídy bezpečnosti, musí být tedy považovány za předměty I. třídy. I když ČSN 33 2000-4-41 dodatečnou izolaci p ro spotřebiče II. třídy připouští. U těchto spotřebičů, a to se týká i osobních počítačů, však při přerušení ochranného vodiče vlastně žádné nebezpečí úrazu elektrickým proudem nehrozí.

Vím, že tyto problémy vy nevyřešíte. Měly by být údajně řešeny v novelizaci ČSN 33 1610. Zajímalo by mne však jestli se s podobným problémem na Vás obrátili jiní pracovníci v elektrotechnice, případně jakým způsobem, pokud vůbec, jej vyřešili.

Otázku podává: Jindřich Neubauer
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 28. 3. 2000
 
 
Facebook Obchod IN-EL