+

Detail normy ČSN IEC 60479-1

Účinky proudu na člověka a domácí zvířectvo – Část 1: Obecná hlediska

platná norma
Třídící znak: 332010
Označení: ČSN IEC 60479-1
Účinnost od: 1. 1. 2020
Důležitá
Zařízení: E1 E2 ED ES EV
Činnost: projektování montáž revize
Katalogové číslo: 508723 (klikněte pro odkaz na plné znění normy na webu ÚNMZ)

Popis:

Tato část IEC 60479 poskytuje základní návod týkající se účinků proudu způsobujícího úraz na lidské bytosti a hospodářská zvířata.
U dané dráhy průchodu proudu přes lidské tělo závisí nebezpečí pro osoby zejména na velikosti a době působení proudu. Nicméně zóny doba/proud stanovené v následujících článcích nejsou v mnoha případech přímo uplatnitelné v praxi pro navrhování ochrany před elektrickým úrazem, neboť nutným kritériem je přípustná mez dotykového napětí (tj. součin proudu procházejícího tělem a impedance těla) jako funkce času. Vztah mezi proudem a napětím není lineární, poněvadž impedance lidského těla se mění s dotykovým napětím, a proto se vyžadují údaje o tomto vztahu. Různé části lidského těla – jako je kůže, krev, svaly, jiné tkáně a klouby – představují pro elektrický proud určitou impedanci složenou z odporových a kapacitních složek.
Tato základní bezpečnostní publikace je v prvé řadě určena pro použití technickými komisemi při přípravě norem v souladu s principy stanovenými Pokynem IEC 104 a Pokynem ISO/IEC 51. Není určena pro použití výrobci a certifikačními orgány.
Touto normou se nahrazuje ČSN IEC/TS 60479-1 (332010) z dubna 2013.

Změny a opravy normy ČSN IEC 60479-1

Typ změny Označení Věstník Účinnost Počet stran Katalog
Pro tuto normu nejsou evidovány žádné změny
 
 
Facebook Obchod IN-EL