+

AA3-082 Rozdělení vodiče PEN

OTÁZKA:
Rozdělení vodiče PEN

Administrativní budova je napájena z kabelového rozvodu energetického podniku (ZČE). Přívodní kabel je ukončen na hlavním jističi v hlavní rozvodně - skříňovém rozváděči - v poli č. 1. V tomto poli je hlavní jistič, měřicí transformátory, nepřímý elektroměr.
Napájení je v soustavě TN-C. V dalších polích jsou již osazeny jističe podružných vývodů a je zde provedeno rozdělení ochranného vodiče PEN na PE+N - soustava TN-S. V této soustavě jsou všechny instalované vývody v objektu. Po určité době provozu této budovy bylo potřeba instalovat nový podružný rozváděč pro klimatizaci. Montážní firma osadila v požadovaném místě potřebný rozváděč a instalovala rozvody v TN-S. Napájení rozvaděče pro tuto část je provedeno kabelem CYKY 4B x 10 (cca 60 m) z pole č. 2 hlavního rozváděče (hlavní rozvodny viz výše). Ochranný vodič (PEN) tohoto kabelu připojili na sběrnici PE v poli č. 2.

Dotaz: Je možný takovýto způsob připojení ochranného vodiče, když všechny vývody za místem rozdělení ochranného a pracovního vodiče musí být v soustavě TN-S (ČSN 33 2000-5-54 čl. 546.2.3)? Revizní technik, který vystavoval výchozí revizní zprávu na tuto práci tvrdí, že není spojen ochranný a pracovní vodič za místem rozdělení a v novém podružném rozváděči (klimatizace) je rozdělení soustavy provedeno. Jedinou chybu vidí pouze v tom, že ochranný vodič (PEN) kabelu pro rozváděč klimatizace (CYKY 4B x 10) by mohl být připojen na sběrnici PEN v poli č. 1, tj. před místem rozdělení soustav. Je takový způsob montáže možný? Lze připojením ochranného vodiče kabelu pro klimatizaci na sběrnici PEN vyhovět platným ČSN?

Otázku podává: -----
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 12. 8. 2005
 
 
Facebook Obchod IN-EL