+

AA1-062 Elektrické rozvody místního rozhlasu versus ČSN 33 2000-4-41

OTÁZKA:
Elektrické rozvody místního rozhlasu versus ČSN 33 2000-4-41

Je možné, že všechny rozvody místního rozhlasu s modulací 100 V, nejenom ty již instalované, ale i ty co se stále budují, jsou v rozporu s normou ČSN 33 2000-4-41? Nebo se naštěstí mýlím?

Rozvody 100 V modulace
Tyto rozvody jsou v praxi nejčastěji řešeny dvoužilovým kabelem s měděnými jádry o průřezech jádra 1,5 až 2,5 mm2, které jsou napojeny na výstupní obvody rozhlasové ústředny (koncový stupeň) a propojují (s libovolným topologickým větvením) jednotlivé reproduktory. Jen pro úplnost součet skutečných výkonu jednotlivých reproduktorů nesmí přesáhnout maximální příkon od koncového stupně rozhlasové ústředny.
Pro rozvody z tzv. nuceným poslechem při použití regulátorů hlasitosti musí být rozvody třížilové nebo čtyřžilové.

No a co bezpečnost před úrazem el. proudem:
­ochrana před nebezpečným dotykem živých částí je u kabelového vedení i reproduktorů provedena izolací. U některých reproduktorů by se dalo říci i polohou;
a teď pozor, zde je zřejmě problém. Ochrana před úrazem při dotyku neživých částí při poruše:

Samočinné odpojení od zdroje?
O nějakém samočinném odpojení od zdroje u těchto rozvodů modulace 100 V zřejmě nemůže být řeč, jističe na výstupu z koncového zesilovače jsem ještě neviděl, ani o nich neslyšel. Snad jen přepěťové ochrany či bleskojistky, ale to se se samočinným odpojením od zdroje při poruše jistě neslučuje. Obvody SELV či PELV?
Dle ČSN 33 2000-4-41 považujeme bezpečnost za zajištěnou, jestliže (kromě jiných podmínek) jmenovité napětí nemůže přesáhnout horní mez kategorie I. Ta je pro střídavé napětí 50 V, pro stejnosměrné 120 V. Tyto podmínky střídavé napětí rozvodů modulace nesplňuje. Rozvody modulace tedy nemůžeme zařadit mezi obvody SELV nebo PELV.

Co z toho vyplývá?
I když pravděpodobně při dotyku modulace 100 V žádnou velkou "pecku" nedostaneme, veškeré rozhlasové rozvody s modulací 100 V nevyhovují normě ČSN 33 2000-4-41.

Mýlím se?

Otázku podává: Radek Kaisler
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 5. 10. 2005
 
 
Facebook Obchod IN-EL