+

AA3-124 Ochranné propojení v rozváděči a v instalaci

OTÁZKA:
Ochranné propojení v rozváděči a v instalaci

Chtěl bych ze zeptat na řešení problému, s kterým se setkávám při provádění revizí.
Je nutno spojovat s ochranným vodičem dveře elektroměrového rozváděče, které jsou uloženy na plastových nevodivých pantech, ale mají označený šroub pro připojení vodiče PE (PEN), nebo je lze považovat za izolovaně uložené? Jedná se například o výrobky společnosti SCHRACK.
Při revizích bývají tyto dveře rozváděčů často nepřipojené k ochrannému vodiči, ale v dokumentaci rozváděče nelze zjistit, zdali je toto spojení nutné či ne.
Můj druhý dotaz se týká počtu vodičů kabelu ke svítidlům. Setkávám se s případy, kdy je v nových elektroinstalacích přiveden ke svítidlům, které jsou plastové v II. tř. izolace pouze fázový a střední vodič. Ochranný vodič zcela chybí. V daném zapojení je to asi v pořádku, ale v budoucnu nebude možno tyto svítidla vyměnit za svítidla I. tř. Dle mého názoru se jedná o závadu, dle zhotovitelské firmy, včetně projektanta, je vše v pořádku. V ČSN 33 2000-5-52 čl. 520.N4.2 je uvedeno, že proudové obvody musí mít plný počet vodičů potřebných pro funkci připojovaného zařízení.
V tomto případě montáže plastového svítidla je to dle tohoto článku v pořádku nebo ne?
Pokud ne, na kterou další normu se doporučujete odvolat?

Otázku podává: J. Hurta.
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 7. 6. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL