+

DC-040 ES prohlášení o shodě

OTÁZKA:
ES prohlášení o shodě

Jsme firma, jež vyrábí rozváděče, montuje je a uvádí převážně strojní zařízení do provozu. Od ITI máme oprávnění pro výrobu rozvaděčů a živnost na tuto činnost. V převážné většině případů se jedná o výrobu a dodávku rozváděčů např. pro určité části technologie (pneu-doprava mouky ze sil do zásobníku v pekárně, rozváděč pro napájení, ovládání a řízení filtru pro odsávání od pecí, napájení, řízení a ovládání strojovny chlazení - kompresory - výroba ledové vody). Rozváděče bývají umístěné na zdi nebo samostatně stojí v blízkosti technologie, případně v rozvodně.
Dosud provádíme posouzení shody sami jako výrobci rozváděčů a na základě toho vydáváme ES prohlášení o shodě. Z měření rozváděčů vydáváme dokument nazvaný "Osvědčení o jakosti a kompletnosti výrobku", kde jsou uvedeny základní technická data rozváděče (výrobní číslo, jmenovitý proud atd.), barvy silových a ovládacích obvodů, nejmenší naměřené izolační odpory, použitá zkušební napětí, přechodový odpor. Toto měření a vystavení dokladu provádí náš revizní technik.
Poté co je rozváděč nainstalován na místě určení, připojen a zařízení je uvedeno do provozu, vydáváme ES prohlášení o shodě jakoby na celé nainstalované zařízení (respektive na jeden velký stroj - např. pneu-doprava mouky od cisterny až do výroby).

1. Zajímal by mne Váš názor na tento způsob vydávání prohlášení o shodě?
Jelikož rozváděče nejsou určeny pro instalování do staveb a rozváděče by neměli obsluhovat laici, domnívám se, že je tento postup snad správný. Maximálně na dveřích rozváděče může laická obsluha obsluhovat operátorský panel zařízení.
2. Jak se máme zachovat, pokud po nás bude zákazník požadovat certifikaci zařízení?

Otázku podává: M. Krejčí
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 5. 12. 2007
 
 
Facebook Obchod IN-EL