+

AA3-141 Rozdělení vodiče PEN, doplnění rozváděče

OTÁZKA:
Rozdělení vodiče PEN, doplnění rozváděče

Rád bych s Vámi zkonzultoval řešení následujícího problému:

Z rozvodny malého průmyslového provozu se má vyvést kabel o délce zhruba 90 m a průřezu 25 mm2 pro drtič odpadu. Problém je v tom, že tento kabel musí být v rozvodně odjištěn nožovými pojistkami, tak jak požaduje výrobce, ale ve stávajících rozvaděčích bohužel není pro ně místo. Projektant zřejmě nepočítal s napájením dalšího výkonnějšího vývodu a nenaprojektoval rozváděče s dostatečnou rezervou. Rozváděče jsou zhotoveny z plastových skříní firmy Hänsel a jsou zavěšeny na distančních sloupcích s výškou spodního okraje 1050 mm. Dále v celé soustavě rozváděčů, jež jsou mezi sebou propojeny skrze boční příruby, nevede žádný dostatečně dimenzovaný střední vodič. Tudíž jediné místo, kam bych mohl napojit střední a ochranný vodič kabelu uvažovaného pro drtič odpadu je místo rozdělení vodiče PEN.
Jedná se mi o následující problémy:

1. Místo rozdělení vodiče PEN je provedeno v zaplombovaném rozváděči, kde je umístěn hlavní jistič a proudové měřicí transformátory. Jde mi o to, že investor by chtěl ušetřit na kabelu a požaduje kabel čtyřvodičový s vodičem PEN. Mohu napojit vodič PEN tohoto kabelu v místě rozdělení a v podstatě prodloužit hlavní domovní vedení, aniž bych porušil to, že za místem rozdělení vodiče PEN nesmím ochranný a střední vodič znovu spojit? Pak by se jednalo v podstatě o odbočku z hlavního domovního vedení, dá li se to k tomuto přirovnat - viz obrázek.
Osobně bych raději tahal kabel již pětižilový.



2. Dále mi jde o to, zda mohu rozváděčík s odpínačem nožových pojistek pro jištění kabelu umístit pod stávající rozváděče. Zda nebudou moc nízko. Bohužel, jak jsem uvedl, projektant zařízení, zkrátka s takovouto možností nepočítal, a v rozvodně není místo v rozváděčích ani po jejich stranách. Nad rozváděči umístit pojistky nelze, byly by moc vysoko a na protější stěně by možnost byla, vyhovovala by i chodbička mezi rozváděči, ale vzhledem k tomu, že se jedná o značnou změnu průřezu, kterou musím odjistit, byl bych rád, aby byla část vedoucí k pojistkám pro jištění kabelu co nejkratší.

Otázku podává: Jiří Buben
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 9. 4. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL