+

AA2-041 Proč nevypíná proudový chránič (nový příspěvek 15. 9. 2008)

OTÁZKA:
Proč nevypíná proudový chránič

Přívod do rozváděče je jištěn jističem 25/3/B. Přívodní vedení je kabelem AYKY 4 x 16, uzemnění ZnFe 12 na základový jistič. Propojení v rozváděči vodiči CY 6 atd. Rozvody po objektu kabely CYKY 3 x 1,5, 3 x 2,5 apod.
V rozváděči jsem použil proudový chránič 25/2/003 dále jističe 6/1/B, 10/1B pro jednotlivé okruhy osvětlení (a další přístroje). V rozváděči je zatím ještě zásuvka 230 V/16 A na uvedený chránič. Po zapojení jsem klasickou cestou otestoval proudový chránič stlačením testovacího tlačítka – vypnul, po zapnutí jsem použil „vadasku“ – vypnul. Po vyzkoušení jsem provedl měření impedance smyčky 0,23 ohm, rozdílový proud chrániče 24,2 mA, vypínací čas 22 ms. Vše v pořádku. A nyní: propojil jsem svorky PE a N, zapnul jistič okruhu s žárovkovými objímkami a žárovkami celkem 120 W – chránič vypnul – pořádku. Zatím nic zajímavého.
Chránič jsem zapnul - nejdříve jednou vybavil při zapínání a při druhém pokusu zapnutí zůstal zapnutý. Nyní jsem provedl test tlačítkem – nevybavil, test „vadaskou“ – nevybavil, měření měřicím přístrojem – nevybavil. Pouze po spojením na krátko vypnul společně s dalšími jističi včetně v elektroměrovém rozváděči. Vypnul jsem a zapnul hlavní vypínač v rozváděči – chránič stále nevybavuje. Až po rozpojení propojky PE a N vypnutí a zapnutí chrániče začal opět chránič správně pracovat.
Budiž – je to modelová situace.

Nyní co by se mohlo stát v praxi:
může dojít k poškození izolace kabelového vedení např. při montáži obrázků ve zdi vrutem propojíme PE + N, nebo v prodlužovacím přívodu můžeme propíchnout izolaci.
Po zapnutí osvětlení nebo sekačky chránič vybaví, zapneme podruhé, potřetí zapne a víc nezkoušíme. Nyní se nachází proudový chránič ve stavu, kdy při rozdílovém proudu nevypne. Může dojít k úrazu elektrickým proudem. V rozváděči jsem vyzkoušel ještě další proudové chrániče a opět to samé. Musím podotknout, že se jedná o kvalitní přístroje, ne o žádné koupené někde na tržišti nebo v bazaru.
Prosím o radu jak tomuto náhodnému problému předejít.

Otázku podává: Zdeněk Kubík
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 22. 8. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL