+

AA1-107 Obvody bezpečného napětí a zařízení vn

OTÁZKA:
Obvody bezpečného napětí a zařízení vn

Řešení systému ochrany PELV na rozsáhlé technologii

Okolnosti vedoucí k požadavku ochrany malým napětím PELV:
1. Výrobci zařízení měření a regulace začínají dodávat snímače tlaku, teplot a jiných veličin, u nichž vyžadují povinně napájení z obvodů SELV, resp. PELV.
2. Výrobci řídicích systémů vyžadují napájení systémů ze zdrojů SELV.
3. Koncový zákazník vyžaduje provedení ochrany před úrazem elektrickým proudem malým napětím PELV pro celý systém měření a regulace.

Popis technologie:
Jedná se o řídicí systémy pro řízení turbogenerátorů a jejich okolí. Turbogenerátor vyrábí vysoké napětí 10,5 kV. Technologie turbíny, potrubní trasy a veškeré příslušenství je vodivě spojeno s neživými částmi generátoru. Kromě toho se na potrubních trasách vyskytují další pohony napájené vysokým napětím.
Celá technologie je pokryta snímači pro měření neelektrických veličin i akčními prvky. Některá měření jsou i uvnitř zařízení vn - například měření teploty vinutí generátoru, měření teploty jeho ložisek apod.
Návaznosti z řídicího systému turbíny směřují k mnoha dalším technologiím silnoproudu i částí systémů řízení a k nadřazeným systémům řízení.

Popis problematiky:
V případě ochranného opatření - ochrana malým napětím PELV norma umožňuje, aby obvody PELV a/nebo neživé části zařízení napájených z obvodů PELV byly uzemněny - viz ČSN EN 33 2000-4-41 ed. 2 článek 414.4.1. V poznámce 2 je uvedeno, že uzemnění je možno dosáhnout spojením se zemí nebo s uzemněným ochranným vodičem v samotném zdroji.
K zajištění ochrany malým napětím SELV, PELV norma vyžaduje dvojitou izolaci odpovídající nejvyššímu napětí obvodů, tedy v našem případě například těch 10,5 kV.
Dále norma ČSN EN 33 2000-4-41 ed. 2 uvádí v článku 414.4.4 Neživé části obvodů SELV a PELV nesmějí být spojeny se zemí nebo s ochrannými vodiči nebo s neživými částmi jiného obvodu.

Dotazy:
1. Je potřeba části technologie (potrubí, těleso turbíny, nádrže apod.) považovat za neživé části jiných obvodů (s nimiž jsou propojeny - tvoří jeden celek) ve smyslu článku 414.4.4 ČSN EN 33 2000-4-41 ed. 2, nebo je možné tyto části považovat za zem ve smyslu článku 414.4.1 ČSN EN 33 2000-4-41 ed. 2.
2. Kde končí neživá část obvodu. Pohony vn jsou připojeny armaturami k potrubí, které vzájemně propojuje prakticky veškerá zařízení.
3. Je reálné oddělit obvody PELV od zařízení vn na úrovni dvojité izolace. Jde o binární signály, analogové signály, termočlánková měření aj.
4. Máte prosím představu jak je možné udržet bezpečnost ochranným opatřením SELV, PELV na rozsáhlých technologiích, kde jsou propleteny stovky kabelů různých napěťových úrovní včetně napětí FELV. Jak rozlišit PELV, SELV ve stovkách propojovacích skříní. Jak údržba pozná jaký systém ochrany je na kterém místě instalace použit.
Do instalovaných systémů jsou často později doplňovány nějaké signály navíc. Stačí použít jedno relé, které oddělení nesplňuje a ohrožení vznikne v rozsáhlé instalaci měření a regulace na místech, kde to nikdo nečeká. Nicméně výrobci zařízení třídy ochrany III nás nutí k systému ochrany SELV, PELV přejít.
Prosím též o informaci, jaký právní status má vaše stanovisko k uvedené problematice. Lze je považovat za vyjádření na úrovni soudního znalce, nebo jde pouze o nezávazné rady?

Otázku podává: -----
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 13. 11. 2008
 
 
Facebook Obchod IN-EL