+

AA1-124 Části současně přístupné dotyku

OTÁZKA:
Části současně přístupné dotyku

V příloze B ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 je popsána ochrana před živými částmi zábranami a polohou v prostorech přístupných pouze osobám znalým a poučeným.

1. Jak rozumět větě v odstavci B.3.1: "Části současně přístupné dotyku, které mají rozdílný potenciál, nesmí být v dosahu rukou", ke které je připojena poznámka o předpokládané vzájemné vzdálenosti takových částí do 2,5 m s odvolávkou na připojený obrázek B.1 vymezující zónu dosahu ruky? Co se myslí těmito dvěma částmi? A jak to souvisí s obrázkem B.1?
Chápu asi správně, že v zóně dosahu ruky dle obrázku B.1 se nesmí vyskytovat žádná živá část - takto to ale není nikde formulováno, zřejmě je to nějak obsaženo v té větě o dvou částech s rozdílným potenciálem, pro mne však je ta věta v souvislosti s vymezením zóny dosahu ruky a s celou ochranou polohou nesrozumitelná.

2. Odstavec B3.2 - první věta: ".....IPXXB nebo IP2X, počítá se dosah ruky od této zábrany". V prvním vydání ČSN 33 2000-4-41 byl v odpovídajícím odstavci 412.4.2 a obdobné větě uveden i údaj vzdálenosti : .... "dosah ruky b = 1,25 m se počítá od této zábrany.". Počínaje druhým vydáním tento údaj 1,25 m ve větě chybí. Proč?

Otázku podává: Ing. Jaroslav Bednář
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 29. 6. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL