+

AA1-127 Obvody SELV a PELV – vlivy ze sítě nn

OTÁZKA:
Obvody SELV a PELV – vlivy ze sítě nn

Prosíme o pomoc při řešení problému propojení sítí PELV a SELV, popis a obrázek je uveden níže.

1. Je možné skříně silnoproudu a skříně MaR postavit vedle sebe na společné ocelové rámy? ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 čl. 414.4.4 uvádí, že Neživé části obvodů SELV a PELV nesmějí být spojeny se zemí nebo s ochrannými vodiči nebo s neživými částmi jiného obvodu.

2. Jak bude chráněna osoba na technologii vzdálené cca 50 až 100 m v případě poruchy v silnoproudém rozváděči? Zkratový proud vytvoří vysoký rozdíl potenciálu, který se zavleče do soustavy chráněné PELV. Osoba se může dotýkat živých částí. Povolené napětí v soustavě PELV bude překročeno. 414.4.1 Poznámka 2: Uzemnění obvodů PELV je možno dosáhnout spojením se zemí nebo s uzemněným ochranným vodičem v samotném zdroji. ČSN EN 61140 ed. 2 Kapitola 4 Základní pravidlo ochrany před úrazem elektrickým proudem:
Nebezpečné živé části nesmí být přístupné a přístupné vodivé části nesmí být nebezpečné:
- ani za normálních podmínek,
- ani za podmínek jedné poruchy.

3. Jak tedy správně umístit rozváděče PELV, jak je zemnit, kam připojit zemněný pól soustavy PELV, aby nemohlo dojít k ohrožení života zejména na místech vzdálených od hlavních rozváděčů? Jak napájet zdroj SELV, který je kovový s ochrannou svorkou na primární straně, aby se v případě poruchy v nadřazených napájecích obvodech nezavleklo nebezpečné napětí na živé části obvodů chráněných PELV.

4. Je možné v části instalace chráněné ochranným opatřením PELV používat jiná zařízení než třídy ochrany III? Například snímače tlaku napájené po smyčce 4 až 20 mA. Pokud ano, co s ochrannou svorkou?

Otázku podává: Pavel Šutta
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 3. 8. 2009
 
 
Facebook Obchod IN-EL