+

AA1-136 Ochrana před dotykem z hlediska hasicího vozu v koksovně

OTÁZKA:
Ochrana před dotykem z hlediska hasicího vozu v koksovně

Řešíme problematiku umístění el. trolejí pro napájecí sběrače hasícího vozu na provozu koksovny - u koksová baterie. Vůz se pohybuje po kolejích.
Prosím o pomoc při hledání odpovědí na následující otázky:

1. Norma ČSN EN 60204-32 ed. 2 o bezpečnosti strojních zařízení - Požadavky na el. zařízení zdvíhacích strojů – zakazuje použití kolejnice jako ochranného vodiče mezí napájecím zdrojem a strojem. Z toho vyplývá nutnost instalace 4. troleje - ochranného vodiče. Platí tento požadavek i u jiných zařízení, než jsou zdvíhací stroje (např. pro hasící vůz)? Jsou možné výjimky a pokud ano, kdo je povoluje?
2. Je nutno splnit požadavky na prostorové umístění trolejí, které jsou uvedeny v ČSN 33 2550 El. zařízení - Jeřáby a zdvihadla, i pro jiná strojní zařízení (výška instalace trolejí, požadavky ochranu před úrazem el. proudem při nahodilém a úmyslném dotyku, rozteče mezi trolejemi, ..). Případně, která norma požadavky na umístění napájecích trolejí strojních zařízení, jiného druhu než zdvihacích, řeší. Při hledání jsem byl neúspěšný.
V blízkém prostoru trolejí se pohybují pracovníci bez elektrotechnické kvalifikace, kteří provádějí pravidelné čisticí práce.

Otázku podává: Ing. Jindřich Bielesz
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 10. 3. 2010
 
 
Facebook Obchod IN-EL