+

AA3-186 Průřez hlavního pospojování

OTÁZKA:
Průřez hlavního pospojování

Snažil jsem se prostudovat ČSN 33 2000-5-54 ed. 2 a dotazy na in-el směřující k otázce pospojování a přizemnění, nenašel jsem však jasnou odpověď.
Prosím tedy o zodpovězení následujících dotazů.

Příklad:
Přívod z transformátoru bude např. 5 x 1-YY 500 L1, 5 x 1-YY 500 L2, 5 x 1-YY 500 L3, 3 x 1-YY 500 PE připojeno do rozváděče RH (hlavní rozváděč), kde bude provedeno patřičné odjištění a rozdělení soustavy z TN-C na TN-S. Z rozváděče RH bude připojen rozváděč R2 kabelem 2 x 1-AYKY 5 x 120 cca 115 m. Z rozváděče RH bude připojen rozváděč R3 kabelem 2 x 1-AYKY 5 x 120 cca 15 m. Do budovy je zaveden přívod plynu, vody.
U hlavního rozváděče RH bude zřízeno hlavní pospojování, na které bude přiveden pásek FeZn 30 x 4 se základového zemniče. Z hlavního pospojování bude připojen rozváděč RH vodičem A, rozváděč R2 vodičem B, rozváděč R3 vodičem C, přívod plynu vodičem D, přívod vody vodičem E.

Prosím o zodpovězení:
a) Jaký průřez vodičů musí mít vodiče A až E?
b) Vztahuje se na všechny rozváděče nutnost připojit vodiče z hlavního pospojování vzhledem k tomu, že bod rozdělení je uzemněn již v rozvaděči RH? Vzhledem k ČSN 33 2000-5-54 ed. 2 Příloha B předpokládám, že ano (na obrázku je v prvním patře v rozváděči připojeno PE z hlavního pospojování)? Vzhledem k obrázku B.54.1 předpokládám, že je nutnost připojit na hlavní pospojování všechny rozváděče, i když jsou připojeny v soustavě TN-S.
c) Přívod pro rozváděč R2 je delší jak 100 m. Je nutné tedy ho přizemnit a jakým průřezem by to mělo být?
d) Jakým průřezem připojit přívod plynu a vody tedy vodič D a E?
e) Je dostačující pásek připojený na uzemnění FeZn 30 x 4?
f) Pokud např. do rozváděče R3 není nutné natáhnout vodič z hlavního pospojování, co vzhledem k instalaci přepěťové ochrany tř. II?
g) Pokud je to možné, je vhodnější rozdělit soustavu z TN-C na TN-S již v prvním rozváděči tedy RH, nebo dodělat rozvody v TN-C a rozdělit na TN-S až v podružných rozváděčích?
h) "Přikazuje" rozdělení soustav nějaká norma již v prvním rozváděči? Nemyslím tím bytové rozvodnice tam je mě to jasné.

Pravděpodobně bude vhodnější připravit pro rozváděče přímo vývody ze základového zemniče (popř. více HOP), ale chtěl bych celou problematiku pochopit, proto výše uvedené dotazy.

Otázku podává:
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 26. 4. 2010
 
 
Facebook Obchod IN-EL