+

AA3-237 Pospojování klimatizační jednotky a další otázky

OTÁZKA:
Pospojování klimatizační jednotky a další otázky


1. Od jaké délky trubky se bere, že vedení je uložené v trubce? (v normě ČSN 33 2000-5-523 ed. 2 (4/2003) jsem žádný článek na výše uvedenou otázku nenašel).
2. Mám třífázovou klimatizační jednotku s odběrem 51 A, která je připojena přívodním měděným kabelem o průřezu 3 x 50 + 25 mm2. Doplňující pospojování této jednotky je provedeno měděným lankem o průřezu 16 mm2 na hromosvodní zkušební svorku u paty sousedního objektu. Dle normy ČSN 33 2000-5-54 ed. 3 čl. 544.2.2 (neživá část jednotky spojena s cizí vodivou částí hromosvodu) je Sb = SPE = 16 mm2 (SPEN = 25 mm2/2 = 16 mm2 po zaokrouhlení). Dle čl. 544.1 stejné normy je průřez ochranného pospojení pro připojení k hlavní uzemňovací svorce minimálně 6 mm2 mědi.
a) je možno použít na doplňující pospojení klimat. jednotky měděné lanko o průřezu jen 6 mm2? (pokud ano, tak za jakých podmínek?),
b) po ověření měřením, že ochranný kovový kryt klimat. jednotky je spojen s vodičem PEN přívodního kabelu, je možné dané doplňující pospojení vynechat? (nebo je lepší přesto toto doplňující pospojení udělat z důvodu snížení dotykového napětí při poruše?),
c) jakým způsobem navrhuji průřez ochranného pospojení pro připojení k hlavní uzemňovací svorce s ohledem na průřez napájecího kabelu klimat. jednotky? (norma se omezuje jen na minimálníprůřez kabelu).

3. Mám kovovou krabici, ve které jsou tři fáze, N a PE vodič. Samotná kovová krabice je přizemněna PE vodičem, který není přímo fyzicky spojený s PE vodičem v krabici. Jelikož nevím nic o délce PE vodiče, který je připojen na kovovou krabici (PE vodič pro pospojení je pod dvojitou podlahou), je lepší udělat propojku mezi PE vodičem v krabici a kovovou krabicí (nebo je tento propoj zbytečný)?

Otázku podává: Jaroslav Blažek
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 9. 1. 2013
 
 
Facebook Obchod IN-EL