+

AA3-251 Kdy doplnit ochranné pospojování

OTÁZKA:
Kdy doplnit ochranné pospojování

Posouzení ochrany před dotykem neživých kovových konstrukcí, na nichž jsou instalovány motory pro pohon dopravníku, uzavírání potrubí pomocí servopohonů, instalovány na nosné konstrukci, popř. potrubí. Toto el. zařízení je instalováno uvnitř průmyslové haly, která se nevytápí, pod kovovým roštem protéká menší množství vody, nad tímto pochozím roštem je instalováno potrubí a ocelová konstrukce.
U elektrických zařízení je základní ochrana živých částí dle ČSN 33 2000-4-41 ed. 2 je zajištěná izolací živých částí, přepážkami a kryty. Ochrana při poruše: Neživé části motorů jsou zajištěny ochranným pospojováním a automatickým odpojením od zdroje.
V těchto prostorách je určen „prostor nebezpečný“, dle protokolu o určení vnějších vlivů.
Co se týče čl. 411.3.1.1 - jsou neživé části - kovová potrubí připojená na vstupu do budovy k ochrannému pospojování. Pak následuje mnoho šroubovaných spojů na potrubí až do místa, kde se doplňuje elektrické zařízení na dané potrubí.
Ale jelikož se el. zařízení montuje na opačné straně potrubí - tzn. motory a ostatní el. zařízení - vyplývá otázka, zda je nutno v těchto prostorách „nebezpečných“ - u těchto motorů provádět doplňující ochranné pospojování mezi motorem a neživou částí ocel. konstrukcí. Provedením doplňujícího pospojování motoru s kovovou konstrukcí (10 m CY 6 mm2 zž) nebude dle mého soudu nic pokaženo.
Bohužel se hádají i o těch 10 m drátu.

Otázku podává: Studnicka
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 29. 9. 2013
 
 
Facebook Obchod IN-EL