+

AA3-280 Uzemnění obvodu PELV nebo FELV (nový příspěvek 13. 11. 2014)

OTÁZKA:
Uzemnění obvodu PELV nebo FELV

Obracím se na Vás s dotazem týkajícím se ochrany před úrazem elektrickým proudem obvodů PELV. Konkrétně se jedná o obvody externích přístrojů systému MaR, které musí být na základě požadavku výrobce daného řídicího systému napájeny ze zdroje 24 V AC s uzemněným jedním pólem zdroje. Externí přístroje mají kovové kryty vybavené ochranou svorkou PE. Přístroje jsou instalovány v prostoru kotelny ve vzdálenosti od 20 do 100 m buď přímo na další neživé části (rozvody vody atd.), nebo v jejich blízkosti. Můj dotaz vychází z předpokladu, že v případě poruchy v silnoproudé části rozváděče vytvoří zkratový proud nebezpečný rozdíl potenciálů, který bude zavlečen do obvodů PELV.

Otázka 1:
Jak zajistit ochranu před úrazem elektrickým proudem? Je správná úvaha, že by kovové kryty přístrojů neměly být připojeny k zemi ochranným vodičem připojovacího kabelu vedeného z rozváděče a měly by být naopak připojeny ochranným vodičem v rámci provedeného ochranného pospojování všech neživých částí současně přístupných dotyku v daném prostoru?

Otázka 2:
Jaké jsou v této souvislosti rozdíly v případě použití obvodů FELV?

Otázka 3:
Je správná úvaha, že v případě zdroje s uzemněným jedním pólem na sekundární straně by měl být jištěn pouze neuzemněný pól zdroje?

Otázku podává: Ing. Jan Anděra
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 9. 2014
 
 
Facebook Obchod IN-EL