+

DB-209 Nasazení přístrojů AFDD

OTÁZKA:
Nasazení přístrojů AFDD

V srpnu vyšla změna Z1 k ČSN 33 2000-4-42 ed. 2. V této změně je převzata změna IEC, která doporučuje nasazení přístrojů AFDD v určitých prostorách a objektech.
Dle mého názoru normalizace značně předběhla dobu a v současné době vidím objektivní překážky nasazení přístrojů AFDD, a to především v nepřipravenosti výrobců a trhu. Pokud bude tato překážka odstraněna, určitě by mohl tento přístroj nahradit proudové chrániče nasazované proti izolačním poruchám, protože mají oproti nim tu výhodu, že registrují poruchy i mezi pracovními vodiči a také poruchy sériové (vadný kontakt). Ovšem prozatím to mezi odbornou veřejností vyvolává více otázek a nejasností. Dle mého názoru je po dobu, než se tyto přístroje objeví na trhu ČR, nutné prozatím uplatňovat technická opatření prováděná do dnes, a to podkládání přístrojů tepelně izolačními podložkami, nasazování protipožárních proudových chráničů a v průmyslu u vyšších přenášených výkonů uplatňovat opět nasazování proudových chráničů a vedení ukládat tak, aby mohla být pravidelně kontrolována a zabezpečit je proti mechanickému poškození. Ostatně u velkých strojů v průmyslu s vnějším vlivem BE2 si nedovedu představit nasazení přístrojů AFDD, neboť v současnosti tyto stroje díky používaným elektronickým přístrojům automatizační a řídicí techniky jsou zdrojem nejen vyšších harmonických, ale též zdrojem přechodových jevů při spínání velkých zátěží.
Proto mě zajímají Vaše zkušenosti a názor na následující otázky:
1. Kde se tyto přístroje dají v ČR sehnat? Zatím jsem je poptával bezúspěšně. Dále by mě zajímaly informace, zda existují tyto přístroje i pro větší odběry, a to v souvislosti s doporučením jejich nasazení v prostorách s vnějším vlivem BE2.

2. Jak v současnosti postupovat u projektů, kde je smluvně zakotveno plnění platných ČSN? Smluvním vztahem se normy vlastně stávají závaznými. V případě přístrojů AFDD není možné dle mého soudu naplnit smluvní ujednání, neboť nelze v ČR tyto přístroje sehnat.

3. Máte již nějaké informace o jejich fyzickém ověřování funkčnosti při revizích? Vzhledem k charakteru ochranného přístroje bych očekával podobné ověřování jako u proudových chráničů. Jak je toto řešeno v zahraničí, například v USA, kde se hojně tyto přístroje používají?

4. Plánují se nějaké změny v normách pro revize v souvislosti s těmito přístroji?

5. Máte s nimi již nějakou zkušenost či zpětnou vazbu od projekčních či montážních organizací?

Otázku podává: Jiří Buben
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 20. 8. 2015
 
 
Facebook Obchod IN-EL