+

AA1-044 Antistatická podlaha a doplňující pospojování

OTÁZKA:
Antistatická podlaha a doplňující pospojování
Prosím o radu s antistatickou podlahou, která je položená odbornou firmou v uzavřené provozovně s elektronickou stavědlovou ústřednou.
Firma dodala certifikáty a protokoly na lepidlo a tmel. V každé místnosti jsou vyvedené čtyři pásky pro připojení podlahy na doplňující pospojování. Zjistil jsem, že antistatická PVC podlaha je určená pro odstranění elektrostatického náboje a je pro ni uveden rozsah 50 kW - 100 MW a odvolávka na normu ČSN 34 1382.

Ptám se:
1./ Musím při výchozí revizi měřit izolační stav podlahy a musím se vejít s odporem do uvedeného rozsahu ? Nebo je to odpor měřený mezi jednotlivými vývody antistatické podlahy.

2./ Může být v místnostech s antistatickou podlahou provedena ochrana neživých částí samočinným odpojením od zdroje v síti TN-S a doplňujícím pospojováním? V ČSN 33 2000-4-41 čl. 413.1.6.1 je v poznámce uvedeno, že doplňující pospojování nelze uplatnit, jestliže podlaha není izolační a jestliže ji nejde do doplňujícího pospojování zahrnout. V našem případě podlaha do doplňujícího pospojování zahrnout jde.

Otázku podává: Sitka František
Další obsah stránky je přístupný pouze pro předplatitele
Vytvořeno: 11. 6. 2004
 
 
Facebook Obchod IN-EL